eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Havi 1150 forint - sokaknak ennyi lesz a távhő-támogatás

A kormány benyújtja az Országgyűlésnek a távhő-támogatásról szóló törvényjavaslatot. Gyurcsány Ferenc kormányfő az egyik kereskedelmi televízióban azt mondta: az alsó két jövedelmi kategóriába tartozók már október 15-től pár százalékkal kevesebbet fizetnek a távfűtésért.

Egyelőre annyit tudni, hogy a törvényjavaslat három elemet tartalmaz: a távhő-kompenzáció rendszerét, energiatakarékossághoz támogatási lehetőségeket, valamint az energiaszolgáltatók megadóztatását.

Amit a kompenzációról tudni lehet: távhő-támogatást mindenki kapni fog, aki távfűtött lakásban él. Ahol az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresénél több a jövedelem ott fix összegű lesz a támogatás, lakásonként 1.150 forint, az ez alatt lévő négy kategóriában - amelyeket szintén az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítanak - fogyasztástól függ majd a támogatás mértéke, gigajoulonként 2.184 forint.

A miniszterelnöki nyilatkozat szerint már októberben kapnák ezt a támogatást a távfűtött lakásokban élők, az erről szóló szabályozást a kormány egyelőre rendeletben szabályozná.

Kormányzati információk szerint egy átlagos áremelés esetén - amely Budapesten 8,8 százalékos többen lesznek olyanok, akiknek olcsóbb lesz a lakásuk fűtése, mint szeptemberben és a legfelső kategóriában is mindössze átlagosan 3 százalék lesz az áremelkedés mértéke.

A törvényjavaslat tartalmazza azt is, hogy önerő nélkül önkormányzati vagy állami támogatással bárki belekezdhet a fűtési rendszer felújításába, hogy a távhő mérhető és szabályozható legyen a lakásában. Az, hogy miből fizetné a kormányzat a támogatást, egyértelmű. Az energiaszektorban tevékenykedő cégekre vetnek ki adót, igaz, csak 2 évig.

Ennek részleteiről egyelőre mindössze annyit tudni, hogy a paksi atomerőművet kivéve, valamennyi áram- és földgázkereskedő, kitermelő (vagyis a Mol), illetve szolgáltató, valamint erőmű nyereségére 2009-2010-ben, 8 százalékos többletadót vetnének ki, azzal a céllal, hogy elvonják a szóban forgó cégeknek, az energiaárak emelkedéséből származó extraprofitját. Azt, hogy miért csak 2 évről van szó, és 2 év után mi lesz, támogatják-e a távfűtéses lakásokban élőket, vagy más forrás után néznek, egyelőre nem tudni. A törvényjavaslatot még a hét elején beterjeszti a kormányzat a parlament elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×