INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Csökken az olaj ára?

Infostart / InfoRádió
Akár negyven dollár alá csökkenhet az olaj hordónkénti ára - vélekedett a bp olaj- és gázipari cég vezetője. Lord Browne a Spiegel magazinnak adott interjújában ugyanakkor arról beszélt, hogy mindez "rövidtávon" még nem következik be.

Az idei és tavalyi rekordmértékű emelkedések után meglepően hathat az energicég Lord Brown véleménye, hiszen áprilisban 75 dollár fölé emelkedett az olajár, ami egyes elemzők szerint már a világgazdaság növekedését veszélyeztetheti.

A bp (korábban: British Petroleum) első embere arra alapozza optimizmusát, hogy az olajcégek új és nagy tartalékokra bukkantak például a Kaszpi-tengeren. A bp nagy befolyással rendelkezik például Azerbajdzsánban, ahol jó együttműködést alakított ki a helyi kormánnyal.

Növelik a kitermelést

Lord Browne szerint Oroszországban és Nyugat-Afrikában is úgymond "jelentős kitermelési potenciállal" rendelkező területek vannak, és nő a kitermelő cégek hatékonysága is. Úgy vélte, hogy a cégek a jelenlegi 40-45 százalék helyett a lelőhelyeken található nyersolaj 50-60 százalékát is képesek lesznek kitermelni.

Mindezek alapján azt állítja, hogy középtávon 40 dollárra eshet az olaj világpiaci ára, hosszútávon pedig akár 25-30 dolláron állapodhat meg.

Fellendülőben a zöld energia

Lord Browne kihasználta az interjú adta lehetőséget arra, hogy hangsúlyozza: cége elkötelezte magát az alternatív energiaforrások sikere mellett. Mint mondta, a fogyasztók hajlandók extra pénzeket költeni a környezet védelmére, és Európában egyre több ember választ magának olyan energiaszolgáltatót, amely úgynevezett "zöld" energiát közvetít.

Európában ugyanakkor az elmúlt hónapokban a "hagyományos" forrásokból származó energia ára is jelentősen nőtt, sőt egyes országokban tovább nő. Nem tudni tehát, hogy a lakosságnak mekkora része tartja majd elsődleges szempontnak azt, hogy környezetbarát gáz- vagy áramszolgáltatót válasszon magának.


A címlapról ajánljuk