eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla

Autópálya-eladás - búcsú a családi ezüsttől?

A "családi ezüst" eladásához hasonlította az ING vezető elemzője a Nemzeti Autópálya Zrt. Esetleges tőzsdei értékesítését.

Barcza György a Népszabadságban megjelent információról azt mondta, hogy a sztrádák eladásával a kormánynak sikerülne a költségvetés kiadási oldaláról nagyjából 300 milliárd forintot "eltüntetnie".

Feltehetően ez a tranzakció megoldaná azt a vitát Magyarország és az Európai Unió között, hogy az autópálya-építés költségeit, hol kell elszámolni. Ha ez nem sikerül, akkor a büdzsé kénytelen lesz ezzel az összeggel növelni a büdzsé hiányát - tette hozzá.

Az elemző szerint a pénz a költségvetés bevételi oldalán nem jelenhet meg; a privatizációs bevételeket ugyanis nem lehet így elszámolni.

Hozzáfűzte: a privatizációból származó bevétel révén kevesebb állampapírt kellene kibocsátani.

Barcza György közölte: a hírek szerint tervezett tőzsdei értékesítés időigényes folyamat. Ennél könnyebb lenne egy nagy cégnek eladni az autópályákat üzemeltető részvénytársaságot, de a vételár így valószínűleg alacsonyabb lenne.

A "családi ezüst" eladása csak egyszeri bevétel, amely csak a tranzakció évében jelentkezik - figyelmeztetett az elemző.

A BÉT vezérigazgatója támogatja az ötletet

Az autópályák tőzsdére vitelének tervéről semmilyen hivatalos információt nem kapott a Budapesti értéktőzsde de az ötlet jó - mondta a BÉT vezérigazgatója.

Horváth Zsolt az elképzelést azért tartja jónak, mert általa bővülhetne a tőzsde kínálata, valamint átláthatóvá válna az autópálya-finanszírozás és -működtetés.

Elmondta: a várható befektetői érdeklődést nehéz ma megjósolni, mert arról, hogy a tőzsdére vitel milyen konstrukcióban és hogyan valósulna meg, nem tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×