INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

Bokros-csomag 2. - drámai fogyókúra a túlsúlyos pannon pumának?

Infostart

Áfaemelést, gázártámogatás, a lakáshitel kamatainak megszüntetését, a munkavállalói egészségbiztosítási járulékot és 5 ezer forintos alapdíjat javasol négy neves közgazdász a magyar gazdaság egyensúlyának helyreállítása érdekében. Bokros Lajos, Bauer Tamás, Csillag István és Mihályi Péter az Élet és Irodalomban megjelent írásban kifejti, hogy visszaállítaná a tandíjat, a 13. havi nyugdíjat beépítené az alapjáradékba és felülvizsgálná a PPP programot.

Mihályi Péter professzor az InfoRádióban elmondta: az "Utolsó esély" című írás szerint csak radikális költségvetési megszorításokkal és államháztartási reformmal lehet ismét növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot.

Mint mondta, Csillag Istvánnal, a Medgyessy-kormány gazdasági miniszterével közösen írt könyvében részletesen is kifejti a következő 18 hónap teendőit.

Hangsúlyozta: ezek szigorú, de igazságos intézkedések. A támogatások nagy része ugyanis jelenleg nem a leginkább rászorulókhoz jut el, hanem a leghangosabb és a érdekeiket leginkább megjeleníteni képes társadalmi rétegekhez.

Szerinte a miniszterelnökben megvan a szándék arra, hogy végrehajtsa az intézkedéseket. Tudja, hogy ha nem teszi meg ezeket, akkor a gazdaság automatikusan visszaállítja az egyensúlyt. Ez azonban romboló hatású lehet, és a forint árfolyamának zuhanásához vezethet.

Az Élet és Irodalom által közölt cikkben a többi mellett az olvasható: "hazánk ma nem pannon puma, hanem egy messze a lehetőségei alatt teljesítő, szétszakadó szerkezetű gazdasággal és társadalommal bíró, túlsúlyos, pazarló és egyre kevésbé hatékony állammal küszködő, zömmel jövőfelélő szemléletű politikai osztállyal terhelt közösség.

A szerzők szerint meg kell alakulnia a magán-egészségbiztosítási pénztáraknak, az aprófalvak általános iskolái helyett kistérségieket kell létrehozni, a már így is túl magas minimálbért nem szabad tovább emelni, a diplomás minimálbért el kell törölni, az evát és az ekhót meg kell szüntetni, az állami intézményeknél pedig fel kell számolni a szerződéses alvállalkozók foglalkoztatását.

Ki kell venni az adórendszerből a kedvezményeket, az ingatlanadó bevezetése után pedig egykulcsos adóra kell átállni.

A közgazdászok megszüntetnék a közhasznú társaságokat és a közalapítványokat is, valamint a köztestületeket és a fizetett kuratóriumokat. Emellett nyilvánossá kell tenni a pártfinanszírozást és folytatni kell a MÁV, a Malév, a BKV, a Volán-társaságok, a Magyar Posta és az MVM privatizációját.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018