INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Választás után elszállnak az ígéretek, marad a deficit

Infostart / InfoRádió
Londoni elemzők szerint a választások utáni új kormány aligha fogja azonnal visszafogni a költségvetési kiadásokat. Ugyanezek az elemzők arra is kevés esélyt látnak, hogy bárki is kerül kormányra, valósággá váljanak a költséges választási ígéretek.

A Merrill Lynch londoni elemzése szerint gazdaságpolitikai szempontból az MSZP és a Fidesz teljesítménye egyformán csalódást okozott, mert kormányzása idején mindkét párt rontott a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetén. Ezért a választások eredménye nem hoz majd sem azonnali piaci megkönnyebbülést, sem csalódást.

A cég szerint a következő kormány - egyrészt már az őszi önkormányzati választásokra tekintve, másrészt a hitelminősítő intézetek és a brüsszeli bizottság költségvetési vizsgálódásai miatt - aligha fog radikális költségvetési döntéseket hozni.

Ebben a környezetben valamilyen mérsékelt konszolidációs csomag sokkal valószínűbbnek tűnik, mint akár egy drasztikus kiigazítás, akár a cselekvés teljes elmaradása, áll a Merrill Lynch prognózisában.

Az elemzés szerint az ország nyomasztó ikerdeficitje még csak meg sem mozdult lefelé: a Merrill Lynch elemzői úgy számolnak, hogy mind a kereskedelmi, mind a költségvetési hiány a GDP 9 százaléka felé tart.

A JP Morgan befektetési csoport is arra a következtetésre jutott, hogy a választások után sem várható 180 fokos fordulat a költségvetési politikában. A pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének elemzői szerint az októberi önkormányzati választások ugyanis jó eséllyel elejét veszik bármilyen erőteljes megszorító intézkedésnek.

A BankAustria Creditanstalt londoni elemzője, Martin Blum pedig szerdán Budapesten azt mondta: a piacok számára az lenne a legmegnyugtatóbb, ha a szavazás után a pártok egyszerűen a szemétbe dobnák választási ígéreteiket.


A címlapról ajánljuk