eur:
392.87
usd:
367.77
bux:
66115.29
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Választás után elszállnak az ígéretek, marad a deficit

Londoni elemzők szerint a választások utáni új kormány aligha fogja azonnal visszafogni a költségvetési kiadásokat. Ugyanezek az elemzők arra is kevés esélyt látnak, hogy bárki is kerül kormányra, valósággá váljanak a költséges választási ígéretek.

A Merrill Lynch londoni elemzése szerint gazdaságpolitikai szempontból az MSZP és a Fidesz teljesítménye egyformán csalódást okozott, mert kormányzása idején mindkét párt rontott a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetén. Ezért a választások eredménye nem hoz majd sem azonnali piaci megkönnyebbülést, sem csalódást.

A cég szerint a következő kormány - egyrészt már az őszi önkormányzati választásokra tekintve, másrészt a hitelminősítő intézetek és a brüsszeli bizottság költségvetési vizsgálódásai miatt - aligha fog radikális költségvetési döntéseket hozni.

Ebben a környezetben valamilyen mérsékelt konszolidációs csomag sokkal valószínűbbnek tűnik, mint akár egy drasztikus kiigazítás, akár a cselekvés teljes elmaradása, áll a Merrill Lynch prognózisában.

Az elemzés szerint az ország nyomasztó ikerdeficitje még csak meg sem mozdult lefelé: a Merrill Lynch elemzői úgy számolnak, hogy mind a kereskedelmi, mind a költségvetési hiány a GDP 9 százaléka felé tart.

A JP Morgan befektetési csoport is arra a következtetésre jutott, hogy a választások után sem várható 180 fokos fordulat a költségvetési politikában. A pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének elemzői szerint az októberi önkormányzati választások ugyanis jó eséllyel elejét veszik bármilyen erőteljes megszorító intézkedésnek.

A BankAustria Creditanstalt londoni elemzője, Martin Blum pedig szerdán Budapesten azt mondta: a piacok számára az lenne a legmegnyugtatóbb, ha a szavazás után a pártok egyszerűen a szemétbe dobnák választási ígéreteiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×