eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vegyen állami adósságot!

Eladta az állam a magyar kormánynak még 1993-ból származó követelését a kazah állam felé. A nyertes cég nevét még nem hozták nyilvánosságra, de piaci információk szerint a vételár 6 milliárd forint körül lehet. A követelést szakértők 10 és 70 milliárd forint körüli összegre teszik.

Eredményesen zárult a Kazah köztársaság által hivatalosan el nem ismert magyar gázkövetelések értékesítésére kiírt pályázat.

A tendert a pénzügyminiszter jóváhagyásával a Magyar Államkincstár írta ki január 30-án.

A követelések abból az időből származnak, amikor Magyarország 1991 végén, a Szovjetunió felbomlása után is folytatta egy olajkéntelenítő építését Tengizben.

Az 1991-ig elvégzett munkák ellenértékét Oroszország gázszállítással rendezte. A későbbi munkák díja viszont már a Kazah Köztársaságot terhelte.

A magyar teljesítést a kazah fél akkoriban visszaigazolta, de a kormány nem ismerte el a tartozást. A magyarok által elvégzett beruházást koncesszióba adták egy amerikai cégnek, de a kapott vételárból sem rendezték tartozásukat.

A tárgyalások az elmúlt 13 évben sem hoztak eredményt. Az állam ezért már többször kísérletet tett arra, hogy értékesítse az adósságot.

A Magyar Államkincstár az év elején a pénzügyminiszter jóváhagyásával újabb tendert írt ki, ez a tárca tájékoztatása szerint sikeres volt.

Azt tudni lehet, hogy a pályázók között volt a MOL Rt. is. A tárca nem adott tájékoztatást, de a nyertes állítólag 6 milliárd forintot ajánlott. Hogy jól járt-e, azt egyelőre nem lehet tudni. A szakértők a követelés értékét 10-70 milliárd forint közé teszik, az összeg azonban már régóta behajthatatlan.

A pályázat győztesének egy hónapja van arra, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor a pénzügyminiszter folytatja a hazai és a nemzetközi egyeztetést a követelésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×