eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Csendben költögetik a milliárdokat

Bár a Wall Streeten annyi a pénz, hogy akár máglyát is lehetne rakni belőle, manapság már senki sem gyújt rá dollár bankjeggyel drága szivarjára. Míg az amerikai pénzügyi élet nagymenői 2005-re rekord nagyságú, 21,5 milliárd dollárnyi prémiumot tehettek zsebre, elemzők szerint a hivalkodó pénzköltés mára kiment a divatból.

Ma már teljesen elfogadhatatlan dolog feltűnősködni - véli Alan Johnson a Johnson Associates Inc. tanácsadó cég vezetője, hozzátéve, hogy már senki sem gyújt rá 20 dolláros bankjegyekkel, vagy iszik 5000 dolláros pezsgőt.

A legutóbbi év teljesítményéért járó bónuszok több ezer Wall Streeten dolgozó pénzügyi szakember számára millió dolláros extra jövedelmet jelentenek, főleg a befektetési bankárok körében.

Az előző rekord-prémiumot, 19,5 milliárd dollárt 2000 végén fizették ki, egy évvel azelőtt, hogy a szeptember 11-i merényletek nem csak New Yorkot, hanem a gazdaságot is romokba döntötték.

Azért ha nem is látványosan, de természetesen elköltik az idei pénzeket is a Wall Streeten.

Ingatlan, luxusutazás, személyzet

A legnagyobb részét ingatlanba fektetik - mondja Susan Wachter, a Pennsylvániai Egyetem pénzügyi és ingatlan menedzsmentet oktató professzora. Népszerűek a luxusutazások is, de sok pénz megy el személyzetre is. A Hivatásos Komornyikok Nemzetközi Céhénél alig tudják kielégíteni az igényeket - mondja Charles MacPherson alelnök, hozzátéve, hogy egy főkomornyik akár 200 ezer dollárt is kereshet évente.

A nagy pénzeket azonban zárt ajtók mögött költik el. Ezt részben azzal magyarázzák a szakértők, hogy az emberek nem szívesen fedik fel, mennyit is kapnak, és nemcsak azért, mert számos cég a Wall Streeten elbocsátással fenyegeti azokat a dolgozóit, akik nyilvánosságra hozzák mennyit keresnek, hanem azért is, mert egy jobb, 2-3 milliós prémium után egy kisebb, mondjuk 1 millió dolláros bónusz azt a képet festheti, mintha nem dolgozott volna olyan jól az illető.

Ahhoz is lehet hasonlítani a helyzetet, mint amikor egy pincér kisebb borravalót kap - mondja Alan Johnson - a különbség csak az, hogy amikor 1 millió dollárt kap az ember, akkor senki nem fogja sajnálni.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×