eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A Fitch Ratings rontott a magyar hitelbesoroláson

A Fitch Ratings hitelminősítő A mínuszról BBB pluszra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát. A döntést indokló tájékoztatón elhangzott: az euró bevezetésének reális időpontja nem 2010, hanem 2014 lehet. A miniszterelnök szerint ezzel Budapest újabb bátorítást kapott a reformok folytatásához.

A Fitch Ratings a döntést a folyamatosan rossz teljesítményt mutató költségvetéssel, és a tartósan magas államháztartási hiánnyal indokolta, amely a hitelminősítő cég szerint valószínűtlenné teszi a 2010-es monetáris csatlakozást. A cég elemzője szerint fenntarthatatlan a magyar pénzügyi helyzet.

A leminősítéssel a magyar küladósság osztályzata már két szinttel marad el Szlovákiáétól.

A miniszterelnök szerint az, hogy kedden a legnagyobb európai hitelminősítő rontott Magyarország besorolásán, azt jelenti, hogy Magyarország további ösztökélést és bátorítást kapott a kormány által megkezdett változtatások átfogóbb és mélyebb bevezetéséhez.

Gyurcsány Ferenc a szükséges változtatások területeit egy átfogó államreformban, az egészségügyi reform kiteljesítésében, illetve a közoktatás igazságosabbá és korszerűbbé tételében jelölte meg.

Ezeken a területeken kell dolgozni, ezeken a területeken vár ránk nagyon sok feladat - fogalmazott a miniszterelnök.

Újabb rossz pontot gyűjtött be Magyarország; ez azt mutatja, hogy külföldön nem hiszik el a kormány pr-politikáját – mondta az InfoRádiónak a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője.

Hozzátette: ennek következménye a gyengébb forint és a magasabb hitelkamat lehet. Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a többi hitelminősítő cég is követheti a Fitch-et.

A kormánynak változtatnia kell a gazdaságpolitikáján – tette hozzá a fideszes politikus.

A Pénzügyminisztérium közleményében leszögezte, hogy az idén elsősorban azért módosult az ez évre várt államháztartási hiány, mert az Eurostat döntése nyomán megváltozott az autópálya építkezések elszámolási módja, és emiatt a deficit csaknem a GDP 2 százalékával emelkedett.

A kormány azonban a gyors felzárkózás tovább folytatása érdekében lényegesnek tartja, hogy az autópályák tovább épüljenek. Ezt a változást leszámítva az államháztartási gazdálkodás alapvetően az eredetileg meghirdetett pályán halad – közölte a tárca.

A minisztérium szerint a konvergencia program azzal számol, hogy a következő években folyamatosan mérséklődik az államháztartási hiány, és 2008-ban olyan helyzetbe kerül a magyar gazdaság, hogy teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár szerint nem volt váratlan a hitelminősítő cég lépése, ugyanakkor Magyarország továbbra is a befektetőknek ajánlott országok listáján maradt.

A volt jegybankelnök az InfoRádióban azt mondta: nincs mozgástere a politikának, amíg hozzá nem nyúl a „szent tehénhez”, a költségvetéshez.

A leminősítés hírére gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Az euró jegyzésára a korábbi 251 forint 50-70 fillérről megközelítette a 253 forintot. Kereskedők szerint londoni és németországi befektetők jelentős mennyiségű forintot adtak el.

Az új besorolás kilátása stabil, vagyis az intézet nem lát okot újabb leminősítésre a közeljövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×