eur:
389.88
usd:
356.8
bux:
72589.17
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Interior of cozy restaurant. Contemporary design in loft style, modern dining place and bar counter, copy space
Nyitókép: Prostock-Studio/Getty Images

Jönnek a legjobbak - már az új generációk szempontjai is megjelennek a hazai éttermeknél

Hétfőn adják át a Dining Guide Év Étterme Díját. A 20 éves elismerés odaítélésének szempontjai idén alaposan megváltoztak - mondta el az InfoRádiónak Herczeg Zoltán. A Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója beszélt az új generációk igényein kívül más újdonságokról is.

A Dining Guide szempontrendszerei a fogyasztói igények változásaival együtt változnak, és ma már egy étterem sikerességét alapvetően a klasszikusan vett szempontok mellett kiegészíti egy teljesen új szempont, egy új kritérium, az úgynevezett wow-faktor - emelte ki az étteremkalauz felelős kiadója.

Az ezt megelőző évtizedekben három fontos kritérium volt, amelyek alapján meghatározták a guide-ok egy étterem minőségét. Ez alapvetően az alapanyag minőségére, egy étterem technikai felkészültségére, konyhatechnológiai tudására és az úgynevezett éttermi személyiség tetten érhetőségére vonatkozott. "Mennyire tetszett nekünk ez az étterem, milyen minőségben, milyen megoldásokkal látott minket vendégül" - sorolta Herczeg Zoltán.

Az új generáció beléptével, illetve a most tapasztalható gazdasági válság és az ezt megelőző Covid időszak életmódváltozásainak a belépésével sokkal egyszerűbb és talán határozottabb szempontrendszerek alapján választunk ma éttermeket, jobban keressük azokat a megoldásokat, amelyek a mindennapokban kielégítőek számunkra.

Kétfajta kategóriába lehet sorolni a ma fellelhető étteremválasztási igényeket. Az úgynevezett casual, a mindennapokban elérhető "comfort foods" éttermek a mindennapi élethelyzetünkre választ adó éttermek sora, ahol jól érezzük magunkat, ismerjük ezeket az éttermeket, és gyors megoldásokat keresünk a gasztronómiai igényeink kielégítésére.

"És van egy teljesen más gondolkodásmód, amikor a mindennapjainkban a szabad pénzeszközünket, a szabadidőnket áldozzuk fel valahol egy jó éttermi élmény keresésére. Ilyenkor sokkal határozottabban keressük ezt a wow-faktort" - mondta a szakember.

Herczeg Zoltán szerint ez lapvetően azt jelenti, hogy ha a vendégek elmennek egy kicsit drágább, magasabb színvonalú étterembe, akkor nem elég az étel minősége, nagyon sok más szempontnak is meg kell megfelelni.

"És talán ebben van egy másik, érdekes megközelítés is, mégpedig az új fogyasztói igények alakulása. Az, hogy az új generációk, a Z és az őket követő generáció tagjai az életfelfogásukhoz igazodó gasztronómiai megoldásokat is keresnek, és számukra már nem elégséges a klasszikus értelemben vett gasztronómia. Mondok egy példát, ami nem gasztronómiai szempont: fenntarthatóság. Nagyon sokan keresnek ma már a fiatal generációk tagjai közül olyan éttermeket is, amelyek az ilyen jellegű követelményeknek is megfelelnek. Számít például a farm to table, azaz a farmról az asztalra szempont" - mondta Herczeg Zoltán.

Díjazottak

Hétfőn adják át a Dining Guide Év Étterme Díját. Az elmúlt húsz évben egy top 10-es éttermi skálát is létrehoztak, ami ráadásul 12 éttermet jelent ma már, mert két progresszívabb gondolkodású étterem is belefér ebbe a listába.

"Adunk Év séfe díjat, emellett a szervizzel, a sommelier-vel is foglalkozunk, továbbá az alternatív éttermekkel is. Az év legjobb cukrászdája díját is ki szoktuk hirdetni, és a visszatekintés jegyében megjelenik egy nagyon fontos díj, amelyet életműdíjnak is hívunk, hiszen a hosszú idő óta magas teljesítményt mutató gasztronómiai szakemberek is díjat kapnak" - fejtette ki Herczeg Zoltán.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai fegyverszállítmányok történetének minden bizonnyal egyik legkellemetlenebb pillanata volt, amikor Spanyolország bejelentette: Leopard 2-es harckocsikat ajándékoz Ukrajnának, majd később kiderült, hogy ezek a tankok nagyjából semmire sem lesznek jók. Most úgy néz ki, hogy Madrid megoldotta a helyzetet - Írja az ArmyRecognition. Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnökhelyettese, a napokban egy helyi hetilapnak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása Moszkva számára hadüzenetnek minősülne - írta meg a Kyiv Independent. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×