eur:
410.35
usd:
389.69
bux:
79279.66
2024. november 21. csütörtök Olivér
Interior of cozy restaurant. Contemporary design in loft style, modern dining place and bar counter, copy space
Nyitókép: Prostock-Studio/Getty Images

Jönnek a legjobbak - már az új generációk szempontjai is megjelennek a hazai éttermeknél

Hétfőn adják át a Dining Guide Év Étterme Díját. A 20 éves elismerés odaítélésének szempontjai idén alaposan megváltoztak - mondta el az InfoRádiónak Herczeg Zoltán. A Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója beszélt az új generációk igényein kívül más újdonságokról is.

A Dining Guide szempontrendszerei a fogyasztói igények változásaival együtt változnak, és ma már egy étterem sikerességét alapvetően a klasszikusan vett szempontok mellett kiegészíti egy teljesen új szempont, egy új kritérium, az úgynevezett wow-faktor - emelte ki az étteremkalauz felelős kiadója.

Az ezt megelőző évtizedekben három fontos kritérium volt, amelyek alapján meghatározták a guide-ok egy étterem minőségét. Ez alapvetően az alapanyag minőségére, egy étterem technikai felkészültségére, konyhatechnológiai tudására és az úgynevezett éttermi személyiség tetten érhetőségére vonatkozott. "Mennyire tetszett nekünk ez az étterem, milyen minőségben, milyen megoldásokkal látott minket vendégül" - sorolta Herczeg Zoltán.

Az új generáció beléptével, illetve a most tapasztalható gazdasági válság és az ezt megelőző Covid időszak életmódváltozásainak a belépésével sokkal egyszerűbb és talán határozottabb szempontrendszerek alapján választunk ma éttermeket, jobban keressük azokat a megoldásokat, amelyek a mindennapokban kielégítőek számunkra.

Kétfajta kategóriába lehet sorolni a ma fellelhető étteremválasztási igényeket. Az úgynevezett casual, a mindennapokban elérhető "comfort foods" éttermek a mindennapi élethelyzetünkre választ adó éttermek sora, ahol jól érezzük magunkat, ismerjük ezeket az éttermeket, és gyors megoldásokat keresünk a gasztronómiai igényeink kielégítésére.

"És van egy teljesen más gondolkodásmód, amikor a mindennapjainkban a szabad pénzeszközünket, a szabadidőnket áldozzuk fel valahol egy jó éttermi élmény keresésére. Ilyenkor sokkal határozottabban keressük ezt a wow-faktort" - mondta a szakember.

Herczeg Zoltán szerint ez lapvetően azt jelenti, hogy ha a vendégek elmennek egy kicsit drágább, magasabb színvonalú étterembe, akkor nem elég az étel minősége, nagyon sok más szempontnak is meg kell megfelelni.

"És talán ebben van egy másik, érdekes megközelítés is, mégpedig az új fogyasztói igények alakulása. Az, hogy az új generációk, a Z és az őket követő generáció tagjai az életfelfogásukhoz igazodó gasztronómiai megoldásokat is keresnek, és számukra már nem elégséges a klasszikus értelemben vett gasztronómia. Mondok egy példát, ami nem gasztronómiai szempont: fenntarthatóság. Nagyon sokan keresnek ma már a fiatal generációk tagjai közül olyan éttermeket is, amelyek az ilyen jellegű követelményeknek is megfelelnek. Számít például a farm to table, azaz a farmról az asztalra szempont" - mondta Herczeg Zoltán.

Díjazottak

Hétfőn adják át a Dining Guide Év Étterme Díját. Az elmúlt húsz évben egy top 10-es éttermi skálát is létrehoztak, ami ráadásul 12 éttermet jelent ma már, mert két progresszívabb gondolkodású étterem is belefér ebbe a listába.

"Adunk Év séfe díjat, emellett a szervizzel, a sommelier-vel is foglalkozunk, továbbá az alternatív éttermekkel is. Az év legjobb cukrászdája díját is ki szoktuk hirdetni, és a visszatekintés jegyében megjelenik egy nagyon fontos díj, amelyet életműdíjnak is hívunk, hiszen a hosszú idő óta magas teljesítményt mutató gasztronómiai szakemberek is díjat kapnak" - fejtette ki Herczeg Zoltán.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Harangi Szabolcs az újabb izlandi vulkánkitörésről: még a szakértők sem számítottak rá
videó

Harangi Szabolcs az újabb izlandi vulkánkitörésről: még a szakértők sem számítottak rá

Újra működésbe lépett Izlandon egy, a fővároshoz közeli tűzhányó, 2021 óta tizedszer, tavaly december óta pedig hetedszer. Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója az InfoRádióban elmondta: mindössze háromnegyed órával a kitörés megindulása előtt vették észre a szakemberek az első gyanús jeleket, de szerencsére még időben sikerült kitelepíteni a lakosokat Grindavíkból.

Kaiser Ferenc: az oroszoknál maradhatnak az elfoglalt ukrajnai területek, de ez rablóháborút legitimálna

Békekötés nem várható, maximum tűzszünetet lehet elérni Ukrajnában, ami viszont nem biztos, hogy elég lesz az Egyesült Államoknak – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense arra reagálva, hogy egyes források szerint Vlagyimir Putyin tárgyalna az ukrajnai fegyverszünetről Donald Trumppal. Kaiser Ferenc szerint ha elapadnak a nyugati támogatások, akkor egész Ukrajna elveszhet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.21. csütörtök, 18:00
Kóka János
a Doktor24-csoport alapító-tulajdonosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×