eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Ha strandolás után ezt tapasztalja, irány az orvos

A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Vízparti nyaraláskor a legtöbb kisgyermek imád óráig lubickolni, a víz alatt játszani, közben pedig a fülbe víz kerülhet, amiben baktériumok vagy gombák telepednek meg, fájdalmas hallójárat-gyulladást okozva. Ha a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, mert lehet, hogy a gyulladást már csak az orvos tudja kezelni – rendszerint helyileg – a fülbe helyezett gyógyszeres gézcsíkkal, majd fülcseppekkel.

„Míg a téli megfázásos időszakban inkább a középfülgyulladás okoz fülfájdalmat, nyáron sokkal gyakoribb, hogy hallójárat-gyulladás miatt kialakuló fájdalom miatt fordulnak hozzánk a betegek” – hívta föl a figyelmet a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika egyetemi docense. Küstel Marianna hozzátette: a nyári fülfájás oka leggyakrabban az, hogy a külső hallójáratba befolyik a víz és ha onnan nem tud kijutni, akkor hallójárat-gyulladást okozhat azoknál a felnőtteknél és gyerekeknél, akik erre hajlamosak. Ritkán az is előfordulhat, hogy a víz alatti pancsolásnál a víz a fülkürtön át a középfülbe jut, ilyenkor viszont középfülgyulladás lehet a következmény – magyarázta a szakember.

A fül-orr-gégész éppen ezért azt javasolja, hogy az érintetteknek érdemes patikában is beszerezhető füldugót használniuk csobbanás előtt, illetve lehet egyénre szabott füldugót is készíttetni az erre szakosodott audiológiai állomásokon és szaküzletekben – olvasható a Semmelweis.hu-n. Ugyancsak a megelőzést segíti, ha néhány csepp – patikákban recept nélkül beszerezhető – paraffin olajat, vagy erre a célra szolgáló fülcseppet alkalmazunk, mivel az olajos felületről a víz is könnyebben kifolyik.

Úszás, fürdőzés után akár fél lábon ugrálással, vagy akár a fej oldalra fordításával segíthetjük, hogy a víz távozhasson, illetve használhatunk hajszárítót is, ám ilyenkor fontos, hogy ne forró levegőt fújjunk a fülbe, és tartsunk minimum 10 centiméteres távolságot.

„Különösen fontos, hogy ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk a fület például fültisztító pálcikával,

mivel a hallójárat hámja nagyon vékony, és könnyen mikrosérüléseket okozhatunk rajta, melynek következtében a hallójáratban és a vízben lévő baktériumok hatására könnyen begyulladhat” – ismertette az egyetemi docens.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy normál esetben a fül öntisztuló, és a hallójárat védelme szempontjából a fülzsírnak kiemelt szerepe van, hiszen ez óvja, védi a hallójárati hámot. Vagyis hacsak nem termelődik valakinek túl sok zsír a fülében, akkor ezzel nincs teendő. Sőt, még árthatunk is magunknak azzal, ha folyamatosan piszkáljuk, hiszen ezzel az úgynevezett cerumen termelő mirigyeket stimuláljuk a még több váladék termelődésére, illetve a fülzsírt is visszanyomjuk a dobhártya felé. Ilyenkor nemcsak a hallójáratot tömíthetjük el, hanem a strandoláskor befolyó víz is nehezebben ürül, mivel a víz hatására a zsírdugó megdagad, bennreked a víz, és a pangó folyadékban baktériumok, gombák is megtelepedhetnek.

Ha nyaralás közben alakul ki a fülfájás, fontos, hogy a szülő próbálja elkülöníteni, hogy a rendszerint lázzal járó, de ugyancsak igen fájdalmas középfülgyulladásról, vagy láz nélküli hallójárat-gyulladásról van-e szó. Utóbbi esetében első lépésként adjunk a gyerekeknek fájdalomcsillapító gyógyszert, illetve recept nélkül is kapható fülcseppet, és legalább néhány napig kerülni kell a strandolást. Alapesetben már erre is elmúlnak a tünetek.

Ha azonban a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni,

mert lehet, hogy a gyulladást már csak az orvos tudja kezelni helyileg, a fülbe helyezett gyógyszeres gézcsíkkal, majd fülcseppekkel. Természetesen ilyenkor is fontos, hogy a fület még a kezelés befejezése után se érje víz néhány napig.

Küstel Marianna szerint a gondtalan vízparti nyaraláshoz a fenti tanácsok mellett jó észben tartani, hogy a gyerekek ne legyenek túl hosszú ideig a víz alatt, és lehetőség szerint a strandoláshoz megfelelő minőségű élővizet vagy tiszta uszodát válasszon a család.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×