eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
2020. december 27-én közreadott kép a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő síelő emberekről a svájci Verbier sípályáján november 28-án. Bagnes település szóvivőjének december 27-i tájékoztatása szerint több száz brit turista távozott az üdülőhelyről annak ellenére, hogy a koronavírus nemrégen megjelent új törzse miatt karanténnak kellett volna alávetniük magukat.
Nyitókép: MTI/Keystone/EPA

Szakértő: nem lehetetlen, de macerás most utazni

Nem lehetetlen utazni, de macerás – fogalmazott Kiss Róbert Richárd utazási szakértő, az InfoRádió Világszám című utazási magazinjának szerkesztője a téli külföldi utakról. A magyarok által kedvelt úticélok zöme gazdasági szempontból igyekszik nyitva tartani, a járványhelyzet miatt azonban a szigorítás általában elkerülhetetlen, az oltatlanoknak pedig még nehezebb a dolguk.

Bizonyos országok már nyitottak utazási szempontból, így Oroszország és azt követve az Egyesült Államok is fogadja az utazókat. Ugyanakkor a másik oldalról igen komoly zárásokról szólnak a hírek.

"Egy hónappal ezelőtt azt gondoltuk, hogy a bajor városokban van esély egy izgalmas adventi kirándulásra, de a vásárok elmaradnak, és nem tudunk odamenni, bezárkóztak" – mondta az InfoRádióban Kiss Róbert Richárd utazási szakértő, a Világszám című magazinműsor szerkesztője.

Ausztriában és Szlovákiában is kemény szigorítások vannak most, ott még a síelés is tervezhetetlen, miközben Budapest szinte tele van olyan plakátokkal, amelyek ausztriai síelésre buzdítanak. Ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta, "a pillanatnyi helyzet alapján vizsgálják felül az éppen aktuális intézkedéseket".

"December 12-én tudjuk meg, mik a közeljövő tervei, hogyan lehet mozogni, utazni, turistaként bármit is tenni, ha egyáltalán lehet.

Mivel a január-februárt közegészségügyi szempontból nem látjuk, következésképpen nem tudjuk, mik lesznek a beutazási feltételek. Mindenki abban reménykedik, hogy decemberben lecseng ez a hullám, gazdaságilag, idegenforgalmi szempontból mindenki azon van, hogy január-februárban lehessen síelni, ha szigorú feltételek mellett is" – mondta Kiss Róbert Richárd.

Figyelmeztetett arra is, hogy ha fel is oldják az érintett országokban a teljes zárlatot, arra jó esély van, hogy fennmarad a fő szabály, mely szerint a legtöbb helyet oltottan vagy a fertőzésen átesetten lehet látogatni.

De érdemes-e előre foglalni?

"Azt látom, hogy az utazási irodák olyan szempontból mindenképpen idomultak a helyzethez, hogy a lemondási feltételeket megkönnyítették. Illetve az is biztos, hogy aki időben foglal, az sokszor nagyon jó árakat el tud érni. Nyilván a foglaláskor tudnunk kell azt, hogy benne van a pakliban, az egészségügyi előírások olyanok, amelyek nehezítik vagy ellehetetlenítik az utazást. Ha ezzel együtt tudunk élni, és még határidő előtt vissza tudjuk mondani az utat, akkor semmi gond azzal, ha valaki foglal, és az utazási irodáknak is növeli a cash-flow-ját" – ecsetelte Kiss Róbert Richárd.

A melegebb éghajlatra igyekvőknek sok úti cél rendelkezésükre áll:

  • Mexikóba gond nélkül lehet utazni
  • Costa Ricán lehet nyaralni
  • Thaiföldön is nyitva vannak bizonyos helyek
  • Madeira is nyitva áll a magyarok kedvelt célpontjai közül

Szigorodott viszont a helyzet a Maldív-szigeteken és Marokkóban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×