eur:
393.68
usd:
368.64
bux:
65947.51
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Unsplash.com

Van egy terület, ahol az erősebbik nem sokkal gyengébb

Esetükben a halandóság minden korosztályban magasabb, mint a nőké.

Férfiak és nők között a nyilvánvaló különbségek mellett rengeteg apró biológiai eltérés van: például a szebbik nem szíve általában kisebb és gyorsabban ver. Jobb a szaglásuk és többet is pislognak. A férfiak viszont gyorsabb emésztéssel rendelkeznek és szemben a közhiedelemmel tovább bírják a fájdalmat. De az eltérések sorában ott áll az átlagéletkor is – hívja föl a figyelmet a Novekedes.hu.

Mint kiemelik, teljesen mindegy, hogy az elmaradott térségeket vagy a fejlett országokat vesszük górcső alá, általában

a férfiak mindenütt hamarabb halnak meg, mint a nők.

És mindezt nem lehet csak azzal magyarázni, hogy a szervezetük korábban használódik el, hiszen a 40 éves kor alatt meghalt emberek körében is felül vannak reprezentálva a férfiak.

A KSH egyik elemzése egyenesen azt írja: az újszülött fiúk sérülékenyebbek, életképtelenebbek, nehezebb megmenti az életükét, mint a leányokét. Ezt a jelenséget kicsit kompenzálja, hogy világszerte így Magyarországon is több férfi születik, mint nő. A csecsemőknél tehát a fiúknak van egy biológiai hátránya, ha az életben maradásról van szó. De hogy a fiatalok és a középkorúak közt miért halnak jobban a férfiak, arra nincs egyértelmű válasz.

Ám vannak erős lábakon álló elméletek.

Az egyik ok az lehet, hogy a férfiak kockázatvállalása 15 és 35 éves kor között egészen kiugró. Vagyis „a tesztoszteronnak is szerepe lehet a kockázatosabb és költségesebb szituációk vállalásában a fiatal férfiak körében” – állapítja meg egy hazai tanulmány. Emellett azt is érdemes számba venni, hogy a férfiak gyakrabban vállalnak veszélyesebb munkákat – teszi hozzá a lap.

A férfiakkal ráadásul könnyebben megesik, hogy magukra maradnak. Emiatt például a hajléktalanok közt is nagyobb az arányuk, ez pedig azt is magyarázhatja, hogy az erősebbik nem tagjai miért követnek el több öngyilkosságot. Európában négyszer annyi férfi öli meg magát, mint nő. Igaz, annak ellenére, hogy a nők körében gyakrabban alakul ki depresszió.

A túlélési esélyeket rontják a rossz beidegződések is.

A férfiak jellemzően nem szeretik felkeresni az orvosokat. Nem csak nálunk, hanem szerte a világban gyakori probléma, hogy ha bajuk van, túl későn kérnek szakszerű segítséget. Sőt, a fejlődési rendellenességek is gyakrabban jelentkeznek náluk, ami szintén lerövidítheti az életet.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×