eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A hosszú expozíciós idővel készült képen a Tejút látszik a Bükk-fennsík felett Répáshuta közelében 2017. június 16-án. Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA - International Dark-Sky Association).
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Elképesztőnek tűnő jelenséget produkált az időjárás hajnalban a Bükkben

A szakemberek szerint azonban egyáltalán nem ritka nem szokatlan a nyári fagy a Bükk-fennsíkon, a bükki töbrök mélyén

Az Időkép írt hétfőn arról, hogy 0 fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalra a Bükk-fennsíkon. Megjegyezték, hogy az egy különleges mikroklímájú táj 755 méteres tengerszint feletti magasságban, így a környezetéhez képest jelentősebb hőmérséklet-eltérés is ki tud alakulni. Hajnali 4 óra 23 perckor mínusz 0,8 Celsius-fokos minimumhőmérsékletet mértek.

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológus elmondta, bár a szolgálatnak nincs ezeken a speciális mikroklímájú helyeken mérőállomása, abszolút reális, hogy hajnalban ott gyengén fagyhatott.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ezek az amatőr meteorológiai mérések nem a Bükk-fennsík klímáját mérik, hanem azon belül a bükki töbrök mélyén vannak elhelyezve. Ezek mészkőoldódás során keletkezett mélyedések, amelyeknek szélsőséges a hőmérsékleti klímájuk. Azt írta: a mínusz 0,8 nem is szélsőségesen hideg, hiszen rendszeresen mérnek ott ilyenkor is mínusz 5 fok körüli minimumokat. A téli minimumok pedig mínusz 30 fok körül szoktak lenni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: már vasárnap hajnalra is jelentősen lehűlt a levegő, hétfőn (főként az elmúlt időszakhoz képest) még hűvösebb volt az idő. Országos átlagban 10 fok körül alakultak a minimumok, de egy-egy helyen 6 fok körüli értékeket is mértek. A legalacsonyabb hőmérséklet Zabarban volt, ott 5,7 fokig süllyedt a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint kedden is lehetnek még 6 fok körüli minimumok, de utána melegebbek lesznek a hajnalok és a nappalok is. A hét közepén 25-30 fok is lehet, de utána ismét mérséklődik kissé a meleg.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×