INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

betegség

gombabetegség

kőrisfa

erdő

Próbálják megmenteni a kipusztulásra ítélt kőriseket

Próbálják megmenteni a kipusztulásra ítélt kőriseket

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az ország valamennyi kőrisfája elpusztulhat egy gombás fertőzés miatt. Hatékony védekezési mód nincs ellene, a betegségnek ellenálló fák szaporításával próbálják megmenteni a kőriseket.

A betegség 8-10 éve a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, a lébényi erdőben jelent meg. Először fagykárnak vélték a tüneteket, ám a laboratóriumi vizsgálatok kiderítették: egy gombás fertőzés pusztítja a kőriseket – magyarázza Kulcsárné Róth Matthea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója.

"Először a levelek száradnak, vagy barnulnak el, majd a hajtások kezdenek elfáradni. Miután nincsen a fában tápanyagkeringés, és nem jut el a levelekhez, az ág végekig, ezek szép lassan elszáradnak. Természetesen, amikor egy károsító legyengít egy fát, megjelennek a másodlagos károsítók, korhadéklakók. Tulajdonképpen állva elpusztul a fa, majd a végén kidől" – ismertette.

A betegség a széllel és az esővel gyorsan terjed, így az egész országban veszélyt jelent.

Hatékony védekezés nincs ellene, ezért a magyarországi erdők faállományának 5 százalékát kitevő kőrisek mindegyike elpusztulhat. Egy hasonló fertőzés miatt tűntek el korábban az országból a szilfák is. A szakemberek a betegségnek ellenálló példányok szaporításával próbálják megmenteni a kőriseket – mondja a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója.

"Mindig akad egy pár olyan fa, amelyik valamilyen módon ellenáll a gombabetegségnek.

Ezért is vannak Magyarországon mégiscsak idős szilfák. Most is abban reménykedünk, hogy lesznek olyan egyedek, amelyeket nem fog károsítani ez a gombabetegség – húzta alá Kulcsárné Roth Matthaea. – Amennyiben találunk ilyen egyedeket, akkor ezekből generatív, vagyis magról, illetve vegetatív úton lehet leszaporítani majd a csemetéket, ezekről lehetne újra erdősíteni."

A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója azt kéri,

ha valaki kidőlt kőrist lát a környezetében, azonnal jelezze a helyi erdőgazdaságnak.

A betegség egyébként más fákra nem veszélyes.

Nyitókép: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Kapcsolódó hang

Kipusztulhatnak Magyarországon a kőrisek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018