eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nem szabad piszkálni őket, mert megijednek és támadhatnak

Nyáron gyakran hallani a hírekben rossz helyre letelepedett méhcsaládok befogásáról, vagy darázsrajok irtásáról. A Heol.hu annak járt utána, hogy mit kell tenni, ha méh- vagy darázsraj telepedik meg kritikus helyen a környezetünkben.

Több mint harmincezer méh telepedett meg nemrégiben az egri strand egyik platánfáján, ám nagy baj nem történt. A fürdő munkatársai elkerítették a területet és értesítették a szakembereket, akik befogták a méheket. Varró Attila, az Agria Speciális Mentőcsoport tagja is részt vett a befogásban. Szerinte a legjobb, amit tehetünk hasonló helyzetben, ha szakembert hívunk.

"A legfontosabb, hogy nem szabad semmilyen módon piszkálni a rossz helyre telepedett méheket, mert ha megzavarjuk őket, megijednek és támadhatnak. (…) A legjobb, amit tehetünk, hogy értesítjük a katasztrófavédelmet, akik közvetítenek megfelelő szakembereket, vagy pedig méhészt, darázsvadászt hívunk (…)" – fejtette ki Varró Attila a Heol.hu kérdésére.

Azt is elárulta,

a szakemberek a darazsakat irtják, a méheket azonban befogják.

"A méhek, miután befogjuk őket, általában egy évre karanténban helyezzük el. Ezután méhegészségügyi szakember jóváhagyásával kerülhetnek újabb telephelyre, ahol már termelhetnek. Fontos, hogy a befogás után három napig a méhek tulajdonosa még keresheti az állatokat (…)" – tette hozzá.

Fontos befogni őket

A Balog Méhészet tulajdonosa szerint a szabadban letelepedett méhcsaládokat két ok miatt fontos befogni, egyrészt az emberek, másrészt pedig a rovarok védelme miatt. A méhek védettek, ráadásul nagyon sérülékenyek, ezért különösen fontos a megóvásuk, jegyezte meg. Balog Csaba is kiemelte, ha nem bolygatják a méheket, nem bántanak senkit, mivel tudják, hogy csak egyszer szúrhatnak, ezért ezt csak a legszükségesebb esetben teszik. A darazsaktól már inkább kell tartani, mert azok többször is tudnak szúrni.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×