eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem tesz jót a sportolónak meccs előtt az okostelefon

Nem feltétlenül tesz jót a sportolónak, ha verseny közben vagy mérkőzés előtt értesül arról, hogyan reagálnak a szurkolók korábban elért eredményeire - mondta az InfoRádió által megkérdezett sportpszichológus. Boda-Ujlaky Judit, a Testnevelési Egyetem pszichológiai és sportpszichológia tanszékének adjunktusa abból az alkalomból beszélt erről az InfoRádiónak, hogy a magyar válogatott szombaton játszik ismét mérkőzést, ezúttal Izland ellen.

Egyénfüggő, hogy kinek tesz jót, és kinek nem a sportolók közül, ha verseny közben értesül eddigi eredményeinek itthoni visszhangjáról – mondta az InfoRádiónak a Testnevelési Egyetem pszichológiai és sportpszichológiai tanszékének adjunktusa. Boda-Ujlaky Judit szerint mégis érdemes megszűrni ezeket a híreket, mert a kritikák mellett a pozitív megjegyzések sem mindig tesznek jó versenyhelyzetben.

„A pszichológia mindenképpen egyénközpontú megközelítést alkalmaz és nagyon egyénfüggő, hogy kinek tesz jót a visszhang. De azért általános összefüggéseket elmondhatunk. Két szempontból érdemes megszűrni az ilyen híreket. Az egyik az, hogy elég vegyes a felhozatal a médiában. Hiába teljesít jól a versenyző, attól még szidhatják és rosszakat is mondhatnak róla. Az interneten megjelenő vélemények nem reális visszajelzések, sem a teljesítményről, sem az egyén személyiségéről” - mondta Boda-Ujlaky Judit.

Hozzátette: amíg valakinek nincsen sikere, addig nem fél a kudarctól.

„A kudarc megbénítja az embert. Minél többet sztárolnak valakit, annál valószínűbb, hogy ez a sikerfélelem megjelenik a pályán mutatott teljesítményében. A gőg és elbizakodottság pedig mindig visszaüt” - hangsúlyozta a sportpszichológus.

Boda-Ujlaky Judit szerint a legjobb az, ha az edző nem zárja el teljesen a külvilágot, de nagyon megszűri azt, hogy mi jut el a sportolókhoz, még akkor is, ha ezt manapság a multimédiás eszközök használata mellett nehéz megtenni.

„Nem kell teljesen elzárni a külvilágot, de az nem árt, ha megszűrve jutnak vissza az információk. Ha az edző és a játékos között bizalmi viszony alakul ki, akkor az edző el tudja magyarázni a játékosnak, hogy milyen káros hatásai lehetnek a telefonnak” - jegyezte meg Boda-Ujlaky Judit.

Mint mondta, az a legpraktikusabb, ha jó előre meghatározzák azokat a metódusokat, amik mentén a játékosok kipihenik magukat és nem is lesz igényük arra, hogy a telefonjukkal foglalkozzanak. A szakember azt mondta, ma már a sportpszichológia része a média, köztük az interneten érkező információk kezelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×