eur:
396.49
usd:
360.11
bux:
71754.33
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Világot látott varangyot fogtak

Nádi varangyot fogtak egy melbourne-i ház udvarán; a tulajdonos reméli, hogy az északi országrészben honos kétéltű egyedül érkezett.

A varangyra Sharleen Milkins portáján talált rá: az állat egy lefolyócsőben rejtőzköfött.

"Csak egyet láttam, és meglehetősen biztos vagyok, hogy nemrég érkezett. Remélem, egyedül jött" - mondta a nő, aki szerint a kétéltű egy zöldség- vagy gyümölcsszállítmánnyal kerülhetett délre.

"Azt hittem, csak odafenn, Queenslandben élnek; nem kéne itt lenniük Melbourne-ben" - tette hozzá Sharleen Milkins.

A nő talán észre se vette volna a varangyot, ha az nem kezd mocorogni a csőben. Sharleen előtt tanácsot kért édesanyjától azzal kapcsolatban, hogyan kapja el az állatot, majd gumikesztyűt húzott, és egy vödörbe tette.

A nő aggódott, mert 18 hónapos kisfia érdeklődését is felkeltette a jövevény, amelynek bőre mérget termel. A kétéltűt végül az állatvédők vitték el.

Veszélyben az élővilág

Ausztráliában jó ideje nem kedvelik a varangyokat: a kétéltűek ellen, amelyeket Hawaiiról telepítettek az országba az 1930-as években, hosszú ideje harcolnak a környezetvédők.

A kétéltűektől azt várták, hogy elpusztítják a cukornádültetvényeket fenyegető bogarakat, a békákat azonban egyáltalán nem érdekelték az ízeltlábúak. Ellenben hihetetlenül gyorsan kezdtek szaporodni, mára a becslések szerint közel 200 millió van belőlük.

A kétéltűek nemhogy hasznosnak nem bizonyultak, de komoly fenyegetést jelentenek az ausztrál ősfaunára: mivel a varangyok a bogarakon kívül szinte bármi mást jóízűen elfogyasztanak, sok állatfaj élelem nélkül marad.

A nagyobb ragadozók is gyakran esnek áldozatul a varangyoknak: a krokodilok, dingók is belepusztulnak, ha felfalják a kétéltűeket, melyeknek bőre mérgeket választ ki védekezésül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, melyben a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett amerikai elnökválasztási vitával foglalkoztunk. A műsor első részben a jelöltek vitán nyújtott teljesítményét értékeltük Szabó Ákossal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Az adás második részében pedig kifejezetten a vita gazdasági aspektusáról illetve Donald Trump és Kamala Harris gazdasággal kapcsolatban tett kijelentéseiről kérdeztük Halas Zoltánt, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzserét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×