eur:
396.29
usd:
367.37
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Az év legnagyobb átverései

Nem akármilyen év áll Magyarország és a világ mögött. 2006-ban lépett színre "az adócsökkentés kormánya" (ha nem emlékeznének, ennek élén Gyurcsány Ferenc állt), a Fidesz 72 órás ultimátumot adott, különben...A Margitszigeten építettek egy jelenleg használaton kívüli uszodát, állítólag ugrálással megoldható lett volna a globális felmelegedés problémája - és még sorolhatnánk. És soroljuk is - olvassa el összeállításunkat!

1. "Az adócsökkentés kormánya"

Az Országgyűlés tavaly ősszel elfogadta a koalíciós pártok adócsökkentési csomagját. Eszerint novemberben megszűnt az egészségügyi hozzájárulás, január elsején 25-ről 20 százalékra csökkent az áfa felső kulcsa. A program 2007-től a tőzsdei árfolyamnyereség-adó és az osztalékadó csökkenését, a személyi jövedelemadó sávok határainak fokozatos növelését, a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék kulcsának először 27, majd 24 százalékra csökkentését irányozta elő.

Ez összhangban volt a koalíciós pártok választási ígéreteivel. "Ez az adócsökkentés kormánya" - szólt népéhez Gyurcsány Ferenc a limuzin hátsó üléséről. "Több SZDSZ, kevesebb adó" - hangzott a liberális párt szlogenje.

A választások után aztán a kormány elkezdte kibontani az igazság minden részletét. Az adócsökkentési programot törölték, a 15 százalékos áfakulcsot 20-ra emelték, emelték-emelik a munkavállalói és egészségügyi járulékot, bevezették a kamatadót.

2. A Fidesz 72 órás ultimátuma

A Fidesz október 2-án felszólította az MSZP-t, hogy - mivel az ellenzéki párt szerint a szavazók az önkormányzati választáson megvonták a bizalmat a miniszterelnöktől - 72 órán belül kezdeményezzék Gyurcsány Ferenc menesztését, ellenkező esetben az ellenzéki párt péntek délutánra a budapesti Kossuth térre hívja az állampolgárokat.


Sokan voltak, de nem elegen

Ezután a Fidesz minden sajtótájékoztatóján látható volt a visszaszámláló óra, és a drámai hangvételű nyilatkozatok is arra utaltak: ha a határidőig nem teljesítik a párt követeléseit, rendkívüli eseményeknek lesz szemtanúja az ország.

Ilyen nem történt, Gyurcsány Ferenc bizalmat kapott, a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésén pedig nem történt semmi különös, ahogy a párt nagy hanggal beharangozott kezdeményezései és chartái is következmények nélkül maradtak. Igaz, enélkül is látott elég elég rendkívüli eseményt az ország 2006 őszén.3. A műveleti terület és a rendőri felszerelés

A budapesti zavargások idején ismerhettük meg a rendőri szakzsargonból előrángatott műveleti terület kifejezést. Noha a kifejezés jogszabályi hátterét azóta sem sikerült tisztázni, a rendőrség továbbra is ennek jegyében tartja lezárva a Kossuth tér Parlamenthez közeli részét.

A budapesti rendőrfőkapitány személyesen is kitett magáért. Az október 23-ai tüntetés után, amikor egyes rendőrök viperát is használtak a tüntetők megfékezésére, az eszközre vonatkozó kérdésre Gergényi Péter azt mondta: nem szerepel a rendőrség eszköztárában a vipera, vagy legalábbis nem így hívják.

A rendőrfőkapitány az azonosítók hiányát is érdekesen magyarázta. Gergényi Péter először azt mondta: a jelvények leeshettek. Ez a meglehetősen átlátszó magyarázat hamar megdőlt, majd hosszú vita kerekedett a történetből.

4. Adathalászat

Noha sem Magyarországon, külföldön pedig pláne nem számít új jelenségnek a banki adatokat fondorlatos módszerrel megszerző adathalászat, az ország jelentős része tágra nyílt szemmel csodálkozott rá decemberben. Úgy tűnik, még mindig vannak, akiket ezzel be lehet csapni.

5. A margitszigeti uszoda és a budapesti olimpiai mozgalom


A margitszigeti uszoda nyáron...
(fotó: InfoRádió) (képgaléria)

A margitszigeti Széchy Tamás Sportuszoda csak hosszas huzavona után, a budapesti úszó-Európa-bajnokság előtti utolsó pillanatban készült el.

Az Eb rendezési szempontból nagy sikerrel zárult, és azt hallhattuk, hogy szeptember közepén rendbe teszik a helyszínt.

Hamar kiderült azonban, hogy ezt a határidőt nem képesek tartani, most már legközelebb csak tavasszal lehet majd használni.

A hatalmas költségekkel, komoly társadalmi (elsősorban környezetvédelmi) viták után és nem kevés izgalom árán felépített uszoda jelenleg teljesen elhagyatottan áll. Az állaga romlik, ahol nyáron még a kontinens élversenyzői álltak rajtkőre, most betontömbök meredeznek.

Ettől függetlenül dübörög a Budapesti Olimpiai Mozgalom kampánya a budapesti olimpia megrendezésére, amely az uszoda történetének fényében legalábbis érdekesnek nevezhető.6. A magyar futball


Bozsik Péter egy évig sem volt kapitány

Az általános szerkesztőségi vélemény szerint ezt a témát nem kell hosszasan magyarázni, elég felidézni az Újpest hazai pályán a lichtensteini Vaduztól elszenvedett 4-0-s vereségét, valamint a válogatott máltai zakóját.

A szövetségi kapitányok kinevezése is érdekes rendszerben történt az utóbbi időben, és reméljük, hogy a nagy reményekkel kezelt fiatalítást nem kell beválogatnunk a 2007-es listára.

7. Az iraki háború

Az iraki háború 2006-ra tulajdonképpen teljes kilátástalanságba fulladt. Sokat finomodott az amerikai és a brit vezetés (és főleg a közvélemény) álláspontja is. Az Egyesült Királyság korábbi ENSZ-főtárgyalója éppen a napokban jelentette ki, hogy a diplomaták számára teljesen nyilvánvaló volt: Irak semmiféle veszélyt nem jelent - és ezt Tony Blair brit kormányfőnek is tudnia kellett.

8. A kettészakadt Belgium

Belgium felbomlásáról, a belga uralkodó külföldre meneküléséről adott hírt december közepén az ország franciák lakta részének közszolgálati televíziója, az RTBF. Utólag kiderült, a különkiadás egy "dokumentumfilm-fikció" volt. Az esetről az inforadio.hu cikkét itt olvashatja el.

9. World Jump Day


Paris Hilton

A szervezők szerint 600 millió ember egyszerre történő felugrása megoldaná a globális felmelegedés problémáját. Az első hallásra is képtelenségnek tűnő ötletet széltében-hosszában tárgyalta a sajtó, az inforadio.hu is cikket szentelt a témának a nagy nyári uborkaszezonban.

10. Paris Hilton

A világ talán első számú celebritása, főállású híresség, a Hilton szállodalánc egyik örököse. Egyébként nehéz lenne megmondani, mivel érdemelte ki azt a sok-sok kattintást, amivel az inforadio.hu és a világ többi portáljának olvasói megtisztelik a személyét.

Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×