eur:
394.19
usd:
360.56
bux:
72352.07
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Egy fiatal a ponthatárokat nézi telefonján a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én. Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsőoktatásba! – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsőoktatási ponthatárok esti kihirdetése után. MTI/Lakatos Péter
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Felvételi pontszámítás: még nem késő jelezni a hibát az Oktatási Hivatalnak

Több száz felsőoktatásba jelentkező kereste meg az Oktatási Hivatalt azzal, hogy elszámolták a felvételi pontjait. A felsőoktatásért is felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: az új pontszámítási szabályok okozták a félreértéseket, és ahol hibáztak az intézmények, javítják a pontokat.

Július végén, még a ponthatárok kihirdetése előtt több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy számos felsőoktatásba felvételiző szerint elszámolták a pontjaikat. Az ügy a Kormányinfón is téma volt. Július 28-án a kormányszóvivő azt tanácsolta, azok a hallgatók, akik valamilyen problémát észleltek a pontszámítás során, keressék meg az Oktatási Hivatalt.

„Pár száz ilyen jellegű probléma, illetve megkeresés volt, ennek egy részéről bizonyosodott be, hogy valós az adminisztrációs hiba, vagy számítás hiba folytán a kérvény” – fogalmazott az InfoRádióban a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak és felnőttképzésért felelős államtitkára, kiemelve:

csak a jogorvoslati időszak lezárulta után derül ki, pontosan hány esetben tévedtek az egyetemek a pontszámításnál.

Varga-Bajusz Veronika hozzátette a problémákat az új felvételi szabályok okozták, ugyanis már a felsőoktatási intézmények határozhatják meg, előírnak-e például emelt szintű érettségit, hogy mit ismernek el ötödik érettségi tárgyként, vagy mire adnak plusz pontokat.

„Egyötödét már a pontoknak gyakorlatilag az egyetemek határozták meg. Ebből kifolyólag a ponthatár meghatározásoknál azt látták a jelentkezők, hogy a korábbi évektől eltérően, amikor még központosított többletpontrendszer volt, és nagyságrendileg mindenkinek mindenhol ugyanannyi pontja volt, most szakonként, egyetemenként eltérő pontszámok alakultak ki, és ez rengeteg bizonytalanságot okozott a jelentkezőkben. A legtöbb megkeresés egyébként ehhez is kapcsolódott az Oktatási Hivatal felé” – fogalmazott.

Az államtitkár elmondta,

azoknál a felvételizőknél, akiknél hibáztak, javítják a pontokat, ez pedig a felvételi eredményt is módosíthatja.

„Amennyiben adminisztrációs vagy számolási probléma adódott, akkor természetesen azonnal javították, visszajeleztek a jelentkezőnek, és akkor már maga a besorolási döntés is így ment ki a jelentkező részére” – magyarázta Varga-Bajusz Veronika, arra is felhívva a figyelmet, hogy mivel a jogorvoslati időszak tart, az esetleges pontszámítási hibákat még be lehet jelenteni az Oktatási Hivatalnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×