eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Nyitókép: Pixabay

Fizethet, ha elüt egy rókát és beviszi az orvoshoz, mégse hagyja vergődni az állatot

Érdekes jogi- és főleg anyagi helyzet áll elő akkor, ha valaki kisebb vad- vagy házi állatot gázol el, és az még életben van. Ilyenkor ugyanis annak kell fizetni a sérült állat kezelési költségét, aki beviszi az állatorvoshoz. Van azonban egy megoldás, ha segíteni akarunk.

Mintegy másfél millió forintjába került egy kutyatulajdonosnak nemrégiben, hogy egy audis elgázolta a kutyáját. Igen, neki kellett fizetnie a kutyája által okozott balesetért, amelyben az állat is elpusztult. Saját háza kapujában beszélgetett ismerősével, amikor a kutyái a lába mellett kiszöktek az udvarról. Nem sokkal később a közelben az egyik állatot elgázolta egy Audi. De az Audi is megrongálódott. Megpróbálta a sofőr elkerülni a gázolást, de nem járt sikerrel.

450 ezer forintos állatvédelmi bírságot kellett fizetnie a kutyák tulajdonosának, mert nem gondoskodott megfelelően az állatairól – hiszen azok az utcán póráz és felügyelet nélkül rohangáltak. Csak ezután derült ki számára, hogy a gázoló Audiban jelentős károk keletkeztek.

Hasonló a helyzet macskák esetében is – írja sok példával megtűzdelt cikkében a kozlekedesbiztonsag.kti.hu. Ilyenkor az állat tulajdonosa a felelős.

Vadállat esetén

A kérdés az, hogy mi van, ha ha valaki kisebb állatot – rókát, sünt, hüllőt – gázol el, és az még életeben van.

A Magyar Állatorvosi Kamara etikai szabályzata szerint a sérült állatok (legyen szó házi- vagy vadállatról) gyógyításának költségeit annak kell megfizetnie, aki az állatot az orvoshoz vitte. Azért javasolják a segítőkész embereknek, hogy

ha csak tehetik, értesítsék a térségben működő állatvédelemmel és/vagy madárvédelemmel foglalkozó szervezeteket, és bízzák rájuk a mentést és az állatorvos-keresést.

Nekik megvannak ehhez a kapcsolataik és szűkösen a forrásaik is. Hívhatják a térségben működő polgárőrséget is, nekik pontos nyilvántartásuk van arról, hogy a különböző sérült vadakkal kapcsolatban kiket kell értesíteni, hová kell vinni azokat.

Szóljon a profiknak

A sérült állaton segíteni akaró emberek és maguk a sérült állatok is jobban járnak, ha profik mentik meg és juttatják el az állatorvoshoz őket.

Fontos, ha a megtaláló maga akarja állatorvoshoz vinni a sérült állatot, előzőleg hívja fel az orvost. Mindenkinek jobb, ha a doktor számít a páciensre, és előre tisztázható az is, vállalja-e a szakember az adott állat kezelését. Nem minden állatorvos vállalja ugyanis vadállatok gyógyítását.

A sérült állatokat a fájdalom és a félelem (az embertől és a helyzettől) könnyen támadásra késztetheti, ezért célszerű fokozott körültekintéssel megérinteni és megmozdítani őket. Aki nem biztos a dolgában, vagy tart az állattól, inkább hívjon segítséget. De csak azért, mert „macerás” vagy mert „nehogy már még én fizessem a róka koma műtétjét, amikor nem én ütöttem el” alapon ne hagyja sorsára a szenvedő állatot!

Címlapról ajánljuk
Márton Viviana: szeretném, hogy mindenki megőrüljön

Márton Viviana: szeretném, hogy mindenki megőrüljön

A legújabb magyar olimpiai bajnok Tenerifén született, ikertestvére tanácsaival, spanyol és finn edzői felkészítéssel jutott el a csúcsra 18 évesen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Több fronton súlyos harcok zajlanak az Ukrajnából betörő reguláris erők és az orosz védők között, az oroszok tanállásokat vettek fel, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik a betörő ukrán csapatokat – derül ki a szombat reggelig megjelent híradások összességéből. Sőt, az is kiderült egy rövid ukrán videóból, hogy az oroszországi Szudzsa városát teljesen ellenőrzik az ukrán csapatok, így a Gazprom tulajdonában álló fontos gáztranzit állomást is, amelyen keresztül szombaton is zavartalanul áramlik a gáz Ukrajna, és az Európai Unió felé. Háborús híreink szombaton az alábbi hírfolyamban olvashatók.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×