eur:
389.7
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Molnár Zsolt, az MSZP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Felfüggesztették Molnár Zsolt mentelmi jogát

A szocialista politikus szerint a mentelmi jognak jelenlegi formájában amúgy semmi értelme.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kérte, befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt. A szocialista politikust az ügyészség a zuglói korrupciós botrányban szeretné kihallgatni, mivel a gyanú szerint több tízmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el egy parkolási cég képviselőjétől.

A vádhatóság szerint Baja Ferenc volt informatikai kormánybiztos, az MSZP választmányának elnökhelyettese 2019 júniusában a BKV informatikai közbeszerzésének egyetlen pályázójától 30 millió forintot kért, hogy ne akadályozza meg a szerződést a Fővárosi Önkormányzatban pozíciót betöltő hivatalos személyeknél. Molnár Zsolt pedig Baja Ferencen keresztül kérte meg a pályázót, hogy neki is fizessenek 40 millió forintot.

Az ügyészség szerint ez a cselekmény alkalmas a társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének megállapítására.

A határozathozatalok előtt Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke közölte, Molnár Zsolt írásban kérte a bizottságtól mentelmi joga felfüggesztését. Megjegyezte, a bizottság ülésén egy ellenzéki képviselő volt jelen, aki nem támogatta az indítványt, mondván, frakciója szolidáris Molnár Zsolttal. A politikus a vádhatóság bizonyítékai közé sorolta a tanúvallomásokat, a lefoglalt bűnjeleket, az okiratokat, a tárgyi bizonyítékokat, elektronikus és hívásforgalmi adatokat.

Molnár Zsolt szerint nem ő a magyar történelemben az egyetlen, aki koncepciós eljárás áldozata. Hozzátette azt is, hogy a jelenlegi formában semmi értelmét nem látja a mentelmi jognak. Azon véleményét is hangoztatta, hogy a mentelmi jognak jelenlegi formájában semmi értelme, azt el kellene törölni. Elmondta, ennek a történetnek a valódi célja az, akadályoztatva lesz-e abban, hogy a budapesti vagy a balatoni csatát végigvigye, illetve a baloldal tekintélyét helyreállítsa a Kárpát-medencében. „Én egyik csatát sem adom föl, amíg a szívem dobog és nem vagyok akadályoztatva, addig ezt a csatát vívom” – fogalmazott a parlamentben.

Az Országgyűlés végül 173 igen szavazattal, 6 nem ellenében felfüggesztette Molnár Zsolt szocialista képviselő mentelmi jogát.

A korrupciós botrányban 2022 februárjában történtek az első gyanúsítások: többek között Horváth Csabát, Zugló polgármesterét is kihallgatták a nyomozó ügyészek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×