eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Illegális bevándorlók sétálnak a síneken a Horgos-Szeged vasútvonalon, Röszke határában 2015. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Lényegesen csökkent a migrációs nyomás a szerb határ felől, de megvan a konkrét oka

Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet junior kutatója az InfoRádióban elmondta, Szerbia az uniós tagságért cserébe rendrakást ígért a vízumpolitikában, de a rendészet is sokkal nagyobb erőforrásokkal dolgozik ma már, mint korábban. A migránsok pedig - a csempészekkel együtt - a helyzethez igazodva új utat találtak.

Miközben tavaly összességében nőtt az EU-ba érkező irreguláris migránsok száma, a nyugat-balkáni útvonalon némi csökkenés tapasztalható. Ez az útvonal Magyarországot is érinti, Szerbián keresztül nagyon sokan érkeztek korábban.

Hogy mi a csökkenés elsődleges oka, arról Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet junior kutatója az InfoRádióban elmondta, elsősorban a 2023. január 1-jével kivezetett szerb vízummentességi megállapodásokat lehet említeni.

"Ez lehetőséget biztosított a tunéziai, indiai, pakisztáni, marokkói állampolgárok számára, hogy egy repülőjegy megvásárlásával rögtön Belgrádba jussanak, onnan pedig az embercsempészek segítségét igénybe véve eljussanak a magyar határig és tovább. Ezeket a vízummentességi megállapodásokat Szerbia EU-s nyomásra kivezette" - magyarázta a Szerbián keresztüli csökkenéssel kapcsolatban.

A fent említett országokon kívül a konfliktusok sújtotta területekről jönnek, mint Szíria és Afganisztán - a balkáni útvonalon.

Ismert, Szerbia az unió tagjává kíván válni, már tagjelölti státuszban van, ennek feltételeként egységesítette az ország a vízumpolitikáját az EU-éval, csökkentve a "harmadik országok" vízummentességét.

"A migrációs nyomás miatt is erős figyelem irányult Szerbiára, ami az embercsempészek elleni erőteljesebb fellépésben nyilvánult meg 2023-ban" - fejtegette.

A Migrációkutató Intézet friss tanulmánya szerint ugyan még mindig a legnépszerűbb útvonal az Európába érkező irreguláris migránsok számára a Földközi-tenger, és még mindig a második helyen szerepel a nyugat-balkáni. Ezek után viszont adódik a kérdés, merre tudnak menni a migránsok, akik útnak indulnak.

"Elsősorban és a terepkutatásaink is ezt igazolják, hogy még továbbra is Szerbián keresztül haladnak át, ám mivel meglátásaik szerint

a magyar határon már nehezebb átjutni - sokkal inkább megkeményedett az ellenőrzés -, ezért Bosznia-Hercegovina felé indulnak, onnan Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Olaszország felé vezethet az út,

így próbálnak meg eljutni Nyugat-Európába" - mutatott rá.

Sok-sok hír érkezett az elmúlt hónapokban arról, hogy például a magyar határ közelében is heves lövöldözések voltak, az embercsempész bandákkal szemben olykor még a hatóságok sem igen mertek fellépni. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Belgrádból a belügy alá tartozó alakulatokat vezényeltek a határ közelébe, a csendőrség megyei és járási egységei pedig még sokkal hatékonyabbá teszik az akciókat az illegális migránsokkal szemben, "nagyobb felderítési számot érnek el", ami csökkenti a nyomást a magyar határon.

Hogy az ideiglenesen újra bevezetett határellenőrzések mennyire bizonyulnak sikereseknek, arról viszont azt mondta, "ezek ideig-óráig képesek megakadályozni a nagyobb számú érkezőket, ám az embercsempészcsoportok idővel alkalmazkodnak az új kihívásokhoz, ezáltal már képesek ezeket az ellenőrzéseket is kikerülni, illetve ezek között elmozogni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×