eur:
392.19
usd:
359.69
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Nagyot lépett előre a nemzetközi rangsorban a Magyar Honvédség

Köszönhetően az elmúlt évek hadi fejlesztéseinek, már a középmezőnyben van Magyarország haderő terén az EU-ban.

A világ 145 országának rangsorában hazánk az ötvennegyedik helyet foglalja el a Global Firepower 2024-re vonatkozó listájában - írja a Növekedés. Hozzáteszik, a 2017-es rangsorban a 63. helyen állt Magyarország.

A Magyar Honvédség régiós viszonylatban előkelő helyen van - Románia, Csehország és Lengyelország ugyan előz minket, ám Szlovákia, Szerbia, Horvátország, de még Ausztria hadereje is alacsonyabb helyezést kapott idén

- írja a lap.

Az EU-n belül a 25-ös listán a 14. a magyar, azaz a kontinentális középmezőnyben vagyunk. A GFP ugyanakkor rengeteg adattal dolgozik, olyanokkal is, amelyek inkább egy adott ország védelmi képességeit foglalják össze - teljes lakosság, hadrafoghatóak létszáma stb, amelyek szintén beleszámítanak a rangsor alapját adó powerindexbe, viszont kevésbé alkalmasak arra, hogy a nyolc éve intenzíven zajló honvédelmi és haderőfejlesztési program eredményeit lemérjük rajtuk.

A lap az International Institute for Strategic Studies brit kutatóintézet Military Balance 2023 összeállítását alapul véve összehasonlította a visegrádi országok hadseregeinek fegyveres erejét, valamint az elmúlt évek védelmi kiadásait GDP százalékban.

Mint írják, ha pusztán a létszámot és a gépparkot nézzük, könnyen lehet az az ember benyomása, hogy nyolc évnyi aktív fegyverkezés után állhatnánk jobban is, de érdemes a képet árnyalni. Például azzal, hogy nem sokkal a magyar haderőfejlesztés kezdete után egész Európa, így a szomszédaink is fegyverkezni kezdtek, a mezőny erősödött, de még így is jelentősen előrelépni a 2010-es évek elejének áldatlan állapotaihoz képest, amikor Szlovákia, Horvátország, Szerbia, és Ausztria is előzte hazánkat a GFP rangsorában.

Azt is hozzáteszik, hogy például Szlovákiának hiába van 19 repülőgépe, Magyarországnak pedig 14, mikor ismert, hogy északi szomszédunk korábban átadta a szlovák légierő gerincét adó orosz MiG-29-eseket Ukrajnának, így az impozáns darabszámot a csehszlovák időkben gyártott L–39 Albatrosok, és kiöregedett szovjet An-26-os szállítógépek alkotják, ezzel szemben Kecskeméten Gripenek parkolnak. Megjegyzik, hogy Szlovákia légterének védelmét jelenleg a lengyel, a cseh, illetve a magyar légierő biztosítja.

Mint írják,

gyalogsági harcjárművek és harckocsik terén is magyar lemaradás látható, ám ennek főként az az oka, hogy korábban a szovjet időkből visszamaradt járműveket nagy részét felszámolták.

Habár Magyarország ezen a területen is nagyarányú fejlesztéseket indított be, egy ideig még megmarad majd bizonyos mértékű különbség.

Ahogy halad a gyártó a Leopard harckocsikkal úgy áll majd egyre több rendszerbe. Az első Lynx gyalogsági harcjármű már tavaly legördült a zalaegerszegi gyártósorról, a tervek szerint hetente készül majd el egy példány - teszik hozzá.

Azt is megemlítik, hogy a 21. századi csúcstechnológiáját vonultatják fel a az új Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek, melyekre most toborozzák a személyzetet kiemelt illetményért, és a mostanában beérkező harceszközök sorát még bőven lehetne folytatni. Ugyanakkor ezeket az adatokat a GFP vagy az IISS csak akkor fogja “látni” ha már hadrendbe is lesznek állítva. Amint ez megtörténik, jelentős ugrás várható a nemzetközi ranglistákon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?- díjmentes, interaktív online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?- díjmentes, interaktív online előadás

A devizakereskedés világa rengeteg izgalmat és lehetőséget tartogat azok számára, akik szeretnének elmélyedni a nemzetközi pénzpiacok működésében. Soron következő online előadásunkon betekintést nyerhetsz a forex piac alapjaiba, és megtudhatod, milyen jövő várhat a magyar forintra. Ha érdekelnek a globális trendek és szeretnél többet tudni arról, hogyan kereskedhetsz sikeresen devizákkal, tarts velünk!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×