eur:
390.61
usd:
364.86
bux:
68229.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash.com

Bírságra számíthatnak egyes klímahasználók

A klímaberendezések kondenzvíz-elvezetése rendkívül költséges, de a főváros egyes esetekben büntetést szab azokra a lakókra, akik ezt nem teszik meg.

Zuglóban tilos a légkondicionáló kondenzvizét az utcára vezetni. Egy társasház fel is szólította a lakókat, hogy oldják meg a víz elvezetését, különben brutális bírsággal sújtják őket. A lakók augusztus közepéig kaptak határidőt arra, hogy oldják meg a klíma beltéri egységében keletkezett kondenzvíz megfelelő belső elvezetését – írja a Magyar Nemzet.

A főváros is szabályozta, hogy Zuglóban a kondenzvíz nem vezethető közhasználatú területre, így akit feljelentenek, az bírságra számíthat.

Néhány hónapja egy hasonló eset váltott ki felháborodást: az óbudai önkormányzat szigorú szabályozást vezetett be a klímaberendezések kondenzvíz-elvezetésére, miután egy helyi lakos feljelentése miatt állítólag problémák merültek fel. Ennek eredményeként

egy tízemeletes panelházban élő 115 lakástulajdonost köteleztek arra, hogy szétbontassák a klímákat, és újra vezessék vissza a készülékek működése során keletkező vizet a lakásokba.

A szabályozás megsértése esetére minden lakástulajdonost 100 ezer forintos büntetés kilátásba helyezésével fenyegettek. A lakóközösség felháborodott, hiszen a klímaberendezéseket tíz évvel korábban a panelprogram keretében szerelték fel a házakban, és akkor senki nem jelezte, hogy problémát jelenthetne a kondenzvíz elvezetése.

Az önkormányzat most mégis visszamenőlegesen szigorítja a szabályokat, de más lakóközösségeknél nem alkalmazta ugyanezt a szigort – olvasható az összeállításban.

Az önkormányzat az építési szabályzatra hivatkozik, ami tiltja a légkondicionáló berendezések külső elhelyezését a homlokzatokon, valamint a légkondicionáló berendezés kifolyója a homlokzaton kívülre nem vezethető. Arra azonban nincs válasz, hogy miért csak ezen a konkrét lakóközösségen és visszamenőlegesen kérnek számon ilyen előírásokat.

Költséges az átalakítás

A klímaberendezések kondenzvíz-elvezetésének egyik lehetséges megoldása, hogy a vizet a szobán belül vezetik vödörbe vagy más edénybe, amit minimum naponta üríteni kell. A tulajdonképpen desztillált vizet sokan viráglocsolásra, vagy az akvárium vizének pótlására használják fel.

Ha van erkély, a csöpögő vizet oda is lehet vezetni, de itt is tartályba kell gyűjteni, vagy beépíthetnek cseppvízszivattyút, ami 80-100 ezer forintba is kerülhet – plusz a csövezés –, ezzel azonban el lehet juttatni a vizet a szennyvízhálózatba.

A legjobb eset az, amikor a lakók egy közös esőcsatornába tudják levezetni a vizüket, de ez sajnos nem mindenhol adott.

Itt a klímás nehézségek még nem érnek véget, hiszen, ha a klímát télen is fűtésre használják, az olvadékvíz elvezetése is kihívást jelenthet.

Dunakeszi helyzet

Dunakeszin a helyi rendelet nem teszi lehetővé, hogy a házak, épületek utcafronti falára klímákat helyezzenek el. Sőt, pár éve már olyan helyre sem, amely jól látható az utcáról. Ezzel is védik a városképet. Aki ezt megszegi, komoly bírságra számíthat - olvasható a Dunakesziposton.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×