eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Önkormányzatok pénze - gigantikus összegeken vitázik kormány és ellenzék

A kormány szerint az állam még a szolidaritási adóval együtt is olyan forrásokat biztosít az önkormányzatoknak, hogy azok 2024-ben is nyugodtan és stabilan működhetnek majd. Az ellenzék viszont úgy látja, hogy a jövő évi költségvetés kifosztja a településeket.

A DK-s Oláh Lajos több forrás sürgetett a fővárosi és a kerületi önkormányzatok beruházásaira. Emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Önkormányzat keresetet nyújtott be a bíróságon a rá kiszabott 58 milliárd forintos szolidaritási hozzájárulás ellen, mert Budapest nem tartja jogszerűnek, hogy többet kell befizetnie az államkasszába, mint amennyit feladatai ellátására kap. Eközben a 38 nappali tagozatos hallgatóval rendelkező Tokaj-Hegyalja Egyetem alapítványának 75,5 milliárd forintot ad az állam - sérelmezte az Országgyűlés DK-s alelnöke.

"Ebből is látszik, hogy az egész költségvetés, a Fidesz működési mechanizmusa nem más, mint egy színjáték; az a baj, hogy a szereplői az ország és a díszlet pedig az orbáni infláció, amely minden szereplőt sújt."

Magyarországon az önkormányzatok élnek és virulnak, az állam biztosítja számukra a forrásokat, amelyekből nyugodtan és stabilan tudnak működni - jelentette ki Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

"Ha megnézzük mondjuk az elmúlt éveket, hogy helyi iparűzési adóból mennyi folyt be az önkormányzati szektorba, akkor például azt látjuk, hogy

  • 2020-ban 703 milliárd forint folyt be csak iparűzési adóból,
  • aztán ez 2021-ben 754 milliárd volt,
  • aztán 2022-ben ez 890 milliárd forint, amihez még hozzájön nagyságrendileg az a 70 milliárd, ami akkor illette meg az önkormányzatokat - és erről a kormány külön döntést hozott -, amikor azt kértük az önkormányzatoktól, hogy 1 százalékot szedjenek be, a többi maradhasson a kis- és közepes vállalkozásokban, de ezt a kormány odaadta az önkormányzatoknak, és
  • a várakozásunk az idei évre az azt jelenti, hogy 1149 milliárd forint lesz az az iparűzési adó, ami az idei évben befolyhat az önkormányzatokhoz, és
  • a 2024-es költségvetési tervezetben azzal számol a kormány, hogy ez az 1149 milliárdos helyi iparűzési adó tovább fog növekedni, 1337 milliárd forintos összegre fog növekedni."

Banai Péter Benő a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára igazságosnak nevezte az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulását, mert az szerinte arról szól, hogy a jobb helyzetben lévő települések hozzájárulnak a rosszabb helyzetben lévők költségeihez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×