eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Varga Judit igazságügyi miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. május 22-én. A miniszter a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséről tartott tájékoztatót.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az IM szerint nem érkezett "ellentétes jelzés" a Tanácstól, hogy ne tölthetnénk be az EU-elnökséget

A kormány már június 7-én tanácskozott a magyar elnökségről az ET Budapestre érkezett főigazgatóival, ma folytatódik a felkészítő program.

Az Európai Tanács részéről nem érkezett a magyar kormányhoz semmilyen "ellentétes jelzés" arra vonatkozóan, hogy 2024 júliusától Magyarország tölti be az EU-elnökséget. A kormány már tegnap is tanácskozott a magyar elnökségről az ET Budapestre érkezett főigazgatóival, ma folytatódik a felkészítő program – közölte az Igazságügyi Minisztérium kommunikációs igazgatósága az atv.hu kérdésére.

"Az Igazságügyi Minisztérium már egy éve aktív és intenzív munka keretében készül arra, hogy Magyarország 2024 második félévében elnökölni fogja az Európai Unió Tanácsát. A felkészülési időszak alatt tájékoztató előadásokat szervezünk az elnökségi félév alatt tanácsi formációt elnöklő miniszterek és államtitkárok számára is. Ennek fontos állomása a szerdán és csütörtökön megrendezésre kerülő felkészítő program, amit a Tanács Főtitkárságával közösen Budapesten rendezünk" – közölték.

Leszögezték: az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség.

Mint írták, a kormány képviseletében eljáró személyek sok esetben azonosak azokkal a személyekkel akik a legutóbbi elnökség során is részt vettek a megtisztelő elnökségi feladatok ellátásában. Ennek köszönhetően, "olyan jelentős és mélyreható tapasztalattal rendelkezünk", amely biztos garanciát jelent egy újabb sikeres magyar elnökségi félév lebonyolításához.

Megkezdték a felkészülést az EU-elnökségre

"Megkezdtük a munkát. Tapasztalatban és felkészültségben nincs hiány. Magyarország kormánya második európai uniós elnökségére készül, ami Európában szinte példa nélküli" – posztolta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán, miután szerdán Varga Judit igazságügyi miniszterrel és kormányának más tagjaival megbeszélést folytattak az Európai Tanács Főtitkárságának munkatársaival, Didier Seeuws általános és intézményi politikáért felelős főigazgatóval és Agnieszka Bartol kommunikációs főigazgatóval.

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki Kossuth Rádiós interjújában azzal reagált arra, hogy az Európai Parlament meg akarja akadályozni a magyar elnökséget, hogy ilyen baloldali "macera" mindig van, de az uniós soros elnökséghez semmi köze nincsen az Európai Parlamentnek. Ezzel nem is kell foglalkozni szerinte, mert "akár az eszkimók parlamentje" is hozhatott volna ilyen határozatot.

A múlt héten az EU soros elnöki tisztét betöltő Svédország nem tűzte napirendre a magyar soros EU-elnökség kérdését egy brüsszeli tanácskozáson. Ugyanakkor múlt csütörtökön az Európai Parlamentben megszavazták azt a határozatot, amelyik a ‘24-es magyar elnökség megakadályozását célozza és igyekszik nyomást gyakorolni ez ügyben a Tanácsra. Egy holland szakértői anyag pedig azt taglalta, milyen forgatókönyvekkel lehetne megakadályozni, elhalasztani a magyar EU-elnökséget.

Varga Judit szerint az EP a magyar elnökséget támadja

Az Európai Parlamentben a balliberális többség próbálja a magyar soros EU-elnökséget megakadályozni. "A legújabb dallam most az az Európai Parlamentben, hogy a magyar elnökséget próbálják támadni" – mondta Varga Judit szerda este a Hír tv Napi aktuális műsorában.

Rossz hír a minket "alattomosan támadó" Európai Parlament számára, hogy teljesen feleslegesen szavaztak a hazánkat elítélő javaslatról a múlt héten – mondta arról, hogy a EP elfogadott egy olyan ötpárti határozatot, amiben megkérdőjelezik a magyar soros EU-elnökséget. "Az EP-nek ezzel kapcsolatban semmilyen feladata nincs, csupán egy politikai intézmény" – tette hozzá Varga Judit.

Szerinte az EP azért dolgozik a magyar elnökség ellen, "mert frusztrált, ennek pedig az az oka, hogy a magyar elnökség egyik kiemelt programpontja lesz a jogállamiság vizsgálata". A magyar elnökség pedig kiterjesztené az Európai Parlamentre is, hogy vajon az EP betartja-e a rá vonatkozó előírásokat.

A magyar elnökség szakmai sikerének a kulcsa az igazságügyi miniszter megfogalmazása szerint az, hogy a sok-sok dosszié, "ami a csőben van", amit a belga elnökség nem tud lezárni, mennyire lesz sikeres a magyar szakemberek kezében.

Arra kérdésre válaszolva, hogy lesz-e az elnökségnek konkrét javaslata, azt válaszolta, az elnökség kezében számos nem jogalkotási eszköz is van, amelyekkel egy olyan politikai témát is napirendre lehet venni, amely valóban releváns az Európai Unió szempontjából.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×