eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely: túl sok a válság - kormányoldal: ez a csőd evolúciója

A főváros szerint a túlélőcsomagnak nincs alternatívája, a fideszes Budapest-politikusok szerint viszont "már megint ott tartunk".

A budapesti "túlélőcsomagról" és a főváros pénzügyi helyzetéről szóló szerdai közgyűlési vitában a városvezetés szerint a kialakult állapotért a kormány Budapest-ellenes politikája a felelős, míg a kormánypárti képviselők szerint a Karácsony Gergely főpolgármester vezette önkormányzat gazdálkodása okozta a csődközeli helyzetet.

Karácsony Gergely már napirend előtt arról beszélt, hogy ebben a ciklusban túl sok válsággal kellett szembenézni; előbb a koronavírus-járvány, majd az energiaválság érkezett. Van egy harmadik is, amely még jobban érinti a város hétköznapi működését, és "nem valamilyen globális szerencsétlenségből, hanem egy egyszerű politikai döntésből származik" - fűzte hozzá a főpolgármester.

Kifejtette: Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben, amikor az ellenzék megnyerte az önkormányzati választást, azt mondta, az új városvezetés ugyanolyan elbírálásban részesül majd, mint az előző, kormánypárti városvezetés; a szavak azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Karácsony Gergely azt mondta, az elmúlt napokban és években is sokszor emlékeztettek mindenkit arra, hogy a fővárosi önkormányzatnak olyan pénzügyi megszorítócsomagot kell elviselnie, amely fenntarthatatlanná teszi a város működését. Majd úgy folytatta, vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudnak, és nem is akarnak kezelni: a fővárosnak idén 58 milliárd forint szolidaritási adót kellene befizetnie, ami "gyakorlatilag lehetetlenné teszi azt, hogy a közszolgáltatásokat az eddigi színvonalon biztosítsuk. Ezért aközül kell választanunk, hogy beletörődünk ebbe (...), vagy levetjük ezt magunkról" azért, hogy Budapest tovább tudjon fejlődni - fogalmazott a főpolgármester.

Közölte, az alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok bevételeit nem lehet elvonni, és ebből az következik: nem fordulhat elő az, hogy a főváros több szolidaritási adót fizet az államnak, mint amennyi támogatást kap a feladatai ellátására. Tehát az nem fordulhat elő, hogy egy önkormányzat nettó befizetője legyen a költségvetésnek - mondta Karácsony Gergely, majd hangsúlyozta: 25 milliárd forint a tét, de még az is, hogy "van-e még nyomokban jogállam Magyarországon".

Úgy fogalmazott, "én arra tettem esküt, hogy mindent megteszek Budapest fejlődésének előmozdítása érdekében, és ma azt gondolom, hogy ennek a legnagyobb gátja az a kormányzati megszorító politika, amit az elmúlt években egyre durvábban kellett megtapasztalnunk".

Karácsony Gergely azt hangoztatta: szövetséget kell alkotnunk annak érdekében, hogy megvédjük Budapestet, és ebben közreműködésre kérte a közgyűlés minden tagját és a fővárosiakat.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy Karácsony Gergely sajnos csak azt folytatja, amit megválasztása óta folyamatosan: a másra mutogatást, a semmiért nem felelős narratívát, amit egyre többen kezdenek unni.

Karácsony Gergely meghallotta Gyurcsány Ferenc DK-elnök kritikáját, hogy nem használja fel főpolgármesteri tisztségét a kormánnyal való kellő hadakozásra, és most újra a csőddel riogat és a kormány elleni konfliktuspontot keresi - mondta a kormánypárti politikus.

A "fővárosi csőd karácsonyi evolúciójáról" szólva kifejtette: Karácsony Gergely alig fél évvel a megválasztása után már csődről beszélt. Ezt követően 2021 elején is a lehetséges csődöt emlegette a városvezetés. Az újabb csőddel való riogatásból kiolvasható az, hogy tizennégy hónapnyi regnálás alatt feléltek 134 milliárdot abból a 214 milliárdos tartalékból, amit az előző, Tarlós-féle városvezetéstől örököltek - mondta Wintermantel Zsolt, hozzátéve, hogy 2021 végén arról beszéltek: ha a főváros nem kap a kormánytól támogatást, akkor leállhat a tömegközlekedés.

Aztán - folytatta - eljött az év vége, "csőd sehol", de a választási kampányban újfent elő kellett állni valamivel: csak féléves költségvetést fogadnak el, bízva a kormányváltásban. Ez elmaradt, ezért újra támogatást követel a kormánytól a baloldali vezetés - fűzte hozzá.

Wintermantel Zsolt azt mondta, mára elérkezett a sokadik, már-már unalomig ismételt kormányra mutogatás: "mindig a kormány és mindig Orbán Viktor".

Ezt követően - tanácsként szolgálva a főpolgármesternek - lejátszotta Karácsony Gergely egyik korábbi, megválasztása előtti kampánybeszédének részletét, amelyben úgy fogalmazott: "itt az ideje annak, hogy Budapest főpolgármestere kifogások helyett megoldásokkal szolgáljon, itt az ideje annak, hogy a főpolgármester ne mindig azt magyarázza el, hogy mit, miért nem lehet; hogy ne mindig arra hivatkozzon, hogy nem engedte meg neki Orbán Viktor".

Karácsony Gergely a "túlélőprogram" vitájában kiemelte: a főpolgármesternek "kutya kötelesége", hogy mindenkiben szövetségest keressen, és sok erőfeszítést tettek, hogy a kormány a főváros szövetségese legyen. "Minden döntésemért vállalom a felelősséget, de azt a döntést, amit nem én hoztam, de a város számára katasztrofális következménnyel jár, kutya kötelességem szóvá tenni" - hangsúlyozta.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a "túlélőcsomagról" szólva úgy fogalmazott: "alternatíva nincs, ez az egyetlen járható út".

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) a "túlélőcsomagot" szakmai köntösbe bújtatott politikai pamfletnek nevezte, és azt mondta: pillanatnyilag a főváros nincs olyan helyzetben, hogy megkapja a hitelt, tehát a hitelfelvétel is fiktív politikai játszma.

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) azt mondta, megint ott tartunk, hogy 2023-ban megszorításokról beszélünk, nincs pénz, és a városvezetés szerint ezért csak a kormány felelős. Szerinte nem a kormány, hanem a városvezetés a gátja Budapest fejlődésének.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×