eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
flags of Hungary and USA painted on cracked wall
Nyitókép: Racide/Getty Images

Washington újra üzent a magyaroknak

Budapesten is komolyan kellene venni az orosz fenyegetést - írta a követség a Twitteren.

Az USA budapesti nagykövetsége az alábbi közleményt adta ki a tegnapi sajtótájékoztatójuk után: "Az Egyesült Államok sürgeti Magyarországot, hogy vegye komolyan az Oroszország és mindazok által jelentett fenyegetést, akik nem osztoznak a nyugati értékekben, illetve a demokrácia és a jogállamiság iránti elkötelezettségben, különösképpen miközben Oroszország továbbra is folytatja brutális, teljes körű invázióját Ukrajnában."

A hivatalos közleményéhez David Pressman nagykövet Twitter-oldalán még hozzáfűzte: "A magyar kormány visszautasította az Egyesült Államok aggodalmait, amelyeket a Nemzetközi Beruházás Bankkal (IIB) kapcsolatban fogalmazott meg. Washington úgy látja, hogy az IIB kockázatot jelent a NATO-szövetség számára, ám Budapest kitart a pénzintézet befogadása mellett."

Az amerikai nagykövet azt is aggályosnak nevezte, hogy a magyar vezetők továbbra is szívesen bővítik és elmélyítik kapcsolataikat az Orosz Föderációval.

Ugyanakkor a nagykövet Twitter-bejegyzésében arra is emlékeztetett, hogy

az amerikai–magyar kapcsolatok hosszú időre tekintenek vissza és fontosak.

David Pressman egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szoros és konstruktív együttműködés mellett Magyarországgal mint NATO-szövetségessel.

Ezzel párhuzamosan a Washingtonban megjelenő The Wall Street Journal idézi a CIA-tól (Központi Hírszerző Ügynökség) állítólag kiszivárgott egyik értékelést, amely szerint Orbán Viktor az Egyesült Államokat jelölte meg, mint a Fidesz három legnagyobb politikai ellenfelének egyikét.

A budapesti amerikai nagykövetség hivatalos közleményének megjelenésével szinte egyidőben USA-ellenes tüntetés volt a külképviselet épülete előtt.

A tiltakozók - a feliratok mellett - Árpád-sávos zászlót is lengettek. Úgy tudni, hogy a demonstráció rendbontás nélkül zárult.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×