eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Balatonföldvár, 2017. május 19. A déli part egyik legszebb sétahelye, az 1200 méter hosszú Kvassay sétány részlete. A sétány védelem alatt álló platánfáit a XIX. század végén ültették. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Bár elvileg nem lenne szabad, mégis épül a balatonföldvári kikötő

Tiltó bírósági ítélet ellenére gőzerővel zajlanak a munkálatok a balatonföldvári Nyugati strandon azután, hogy a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal új építési engedélyt adott a kivitelező cégnek.

A kormányhivatal az új építési engedéllyel azután állt elő, hogy a Kúria tanácsa elutasította azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a balatonföldvári önkormányzat és a kivitelező Balabo Kft. nyújtott be a a Pécsi Közigazgatási Bíróság ítélete ellen. Ez a pécsi ítélet az első építési engedélyt semmisítette meg arra hivatkozva, hogy ellentétes a helyi építési szabályzattal, ami kimondja, a strandok területe és funkciója nem változtatható meg.

Vagyis elvileg nem épülhetne kikötő a balatonföldvári Nyugati strandon, a valóságban azonban mégis épül, ugyanis a kormányhivatal a város jegyzőjének állítása alapján – amely szerint az építkezéssel nem változik meg a strand funkciója – a verdikt után rohamtempóban, az eredeti indoklással megegyezően új építési engedélyt adott ki a Balabo Kft.-nek – írja a Népszava.

A strandot féltő, emiatt a beruházást ellenző civilek viszont

ezt a határozatot is perre vitték, az ügyben április 26-án hozhat ítéletet a bíróság.

A lap felidézi, hogy a balatonföldvári önkormányzat a 2019-es önkormányzati választások után tűzte napirendre a kikötő tervét. A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend ideje alatt Holovits Huba kormánypárti polgármester 2020 tavaszán ki is írta a pályázatot, amin egyedül a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást nyert Balabo Kft. indult. A cég meg is nyerte a pályázatot.

A kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya szabad utat adott a projektnek, amely a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a megfelelő vízjogi engedélyeket is beszerezte. Ebből derült ki, hogy az eredeti tervekben bemutatottnál is nagyobb kikötő épülhet.

Eredetileg 1,6 milliárd forintból 2,3 hektár vízfelületű, összesen 2,8 hektáros, 175 hajó befogadására alkalmas két, 311, illetve 225 méteres, a Balatonba nyúló mólószárral határolt kikötő szerepelt a tervben, mely teljesen kettévágta volna a strandot egy 900 és egy 700 négyzetméteres részre. Utóbb a 225 méteres mólót 380 méteresre nyújtották – írja a Népszava.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×