eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága – a nap hírei

Döntött az Országgyűlés: megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága. Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elbocsátja 1200 munkavállalóját a Magyar Posta.

Megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága – döntött az Országgyűlés. A jogszabályt kivételes eljárásban, 122 igen szavazattal 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a Ház. Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a kamara a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti azzal, hogy akadályozza az új ügyeleti rendszer működtetését. A jogszabály a folyamatban lévő és a jövőbeli etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezi át. Korábban a Magyar Orvosi Kamara támadásnak tartotta a lépést és valótlannak nevezte azt, hogy etikai eljárással fenyegetné azokat az orvosokat, akik aláírják az ügyeleti rendszert. A köztestület egyben pert kezdeményezett hitelrontásért.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Továbbra is indokoltnak nevezte a 13 százalékos alapkamat fenntartását az infláció megfékezéséért és az árstabilitásért a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás a monetáris tanács ülése után úgy fogalmazott: nincs napirenden a kamatcsökkentés és a 18 százalékos irányadó kamat fenntartása is szükséges. Arról is beszélt, hogy az infláció csak lassan fog csökkenni és ha tetőzik, a mérséklődés akkor is csak az év második felében jöhet el.

Ha az energiaárak nem estek volna vissza, akkor a forint árfolyama sem stabilizálódik - mondta az Indexnek adott interjúban a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton hangsúlyozta: az extraprofitadó szükséges lépés volt, amivel sikerült a lakosságot megkímélni a brutális piaci áremelkedéstől, a rezsivédelemről szólva pedig elmondta, hogy az átlagfogyasztásig védő rendszer hosszú távon is fenntartható, így ehhez nem szabad hozzányúlni.

Várakozásoknál kisebb mértékben nőtt a Richter nyeresége 2022-ben. A gyógyszeripari vállalat 157,2 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 11,4 százalékkal nagyobb az előző évinél. Az üzemi eredmény és az adózott eredmény szintjén ugyanakkor veszteségről számolt be az október-decemberi negyedévre a gyógyszergyártó. Orbán Gábor vezérigazgató elmondta a kormány tavaly év végén extraprofit adót vetett ki a gyógyszergyártókra. A társaság elnöke bejelentette: tárgyalásokat fognak kezdeményezni a 2023-as különadóról.

Elbocsátja 1200 munkavállalóját a Magyar Posta. A cég azt közölte, hogy a létszámcsökkentés a szolgáltatási színvonalat nem érinti. Annak érdekében hozta az újabb kényszerű döntést a cég vezetése, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását.

A Pedagógusok Szakszervezete üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa átfogó vizsgálatot indított a gyerek jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért. A szakszervezet ugyanakkor megjegyezte: Kozma Ákos tekintse át azt is, hogyan sérül a gyerekek oktatáshoz való joga amiatt, hogy egyes településeken évek óta nincs matematikát, informatikát, vagy nyelveket tanító tanár, nincs tornaterem és egyes termekben 16 fokban ülnek a diákok.

Stratégiai partnerségi megállapodás jön létre Magyarország és Egyiptom között. A külgazdasági és külügyminiszter Kairóban bejelentette: az egyezség részét képezi az együttműködés a nukleáris ipar, a felsőoktatás, a gazdaság és az energiaellátás területén is. Szijjártó Péter közölte: vállalatközi tárgyalások indulnak egyiptomi cseppfolyósított földgáz vásárlásáról. Hozzátette: a magyar közlekedési ipar legnagyobb rendelését kapta az egyiptomi vasúttársaságtó, összesen 1350 vasúti kocsit szállítanak az észak-afrikai országba.

Itt az ideje, hogy a még hiányzó tagországok is ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását - jelentette ki a NATO-főtitkár Helsinkiben, a ratifikációt még nem teljesítő Magyarországra és Törökországra utalva. Jens Stoltenberg egy Sanna Marin finn kormányfővel tartott tájékoztatón elmondta: a Törökországgal folytatott egyeztetéseken sikerült haladást elérni, és a jövő héten tárgyalást folytatnak majd Brüsszelben a török, a svéd és a finn kormány képviselői. A főtitkár szerint elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna abban az esetben, ha valamilyen fenyegetés érné Svédországot vagy Finnországot.

Aláírta az Új START-szerződésben való orosz részvételt felfüggesztő törvényt az orosz elnök. A hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz-amerikai szerződésben való részvétel felfüggesztését előzőleg egyhangúlag megszavaztak a parlament alsó és felsőháza. A jogszabály értelmében az újbóli részvételről Vlagyimir Putyin dönthet. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője többször is azt hangsúlyozta: az Új START-hoz a visszatérés a Nyugat álláspontjától függ majd.

A gázárak rekordszintű növekedésének lehetőségére figyelmeztet a Nemzetközi Energia Ügynökség a kínai kereslet kiszámíthatatlan megugrása miatt. Az energiaügynökség a legoptimistább forgatókönyvében is a cseppfolyósított földgáz kínai keresletének 35 százalékos növekedésével számol, ezzel a gázárak hamar a múlt nyáron tapasztalt szintre növekednének, ami leginkább az európai fogyasztókat érintené.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×