eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Facebook/Tausz Péter

Új külsőt kap Magyarország egyetlen reneszánsz várkastélyának környezete

A Tolna megyei simontornyai vár kiszolgáló létesítményeit uniós támogatásból újítják fel. Az épületet egyelőre nem hozzák rendbe, pedig szükség lenne rá, mert utoljára 1975-ben nyúltak hozzá.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 236 millió forintjából egy 160 négyzetméteres fogadóépületet hoznak létre, utakat és járdákat építenek, és megnövelik a zöldfelületet – mondta el az InfoRádióban Simontornya polgármestere, Torma József.

A vár környezetéből eltávolítják a légkábeleket, és nyitnak a közelben egy negyven férőhelyes parkolót, hogy az autósok ne közvetlenül a műemlék előtt álljanak meg. A 2025-ig tartó beruházás részeként kialakítanak egy tematikus útvonalat, amelynek látogatói információs táblák, virtuális bemutatók, és 3D-s rekonstrukciók segítségével ismerhetik meg a települést és a várat.

Forrás/Simontornyai Vár főoldala
Forrás/Simontornyai Vár főoldala

"Ez egy 33 milliós keretet jelent, egy tájékoztatás, amivel gyakorlatilag a hagyományos eszközök mellett nagyon sok informatikai elemmel szeretném bemutatni a helyi látnivalókat, a helyi szolgáltatókat, illetve a környék turisztikai kínálatát is" – közölte a polgármester, aki abban bízik, hogy magát a várépületet is rendbe tudják majd hozni. A nemzeti műemlék utolsó rekonstrukciója igyanis 1975-ben fejeződött be, környezetében statikai problémák láthatók.

Erre rövid távon is megoldást kell keresni, ennek kapcsán a polgármester már évekkel ezelőtt elkezdett dolgozni a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram vezetőivel. A tervek alapján ezután kezdhetnék el a felújítást.

Forrás/Simontornyai Vár főoldala
Forrás/Simontornyai Vár főoldala

A simontornyai vár 1277-ben épült, Salamon fia, Simon tornyának a helyén. Sok gazdája volt, de nem mindegyik vigyázott rá – hangzott el az M5 műsorában.

Máté Imréné intézményvezető elmondta: Hunyadi Mátyás a feleségének, Beatrixnek ajándékozta a várat. A fénykor ezután következett, amikor az 1500-as évek legelején Gergelylaki Buzlay Mózes kapta meg a várat, aki Hunyadi Mátyás diplomatája, Ulászló főajtónállója volt, tehát egy tehetős nagy úr. Gyakran megfordult Itáliában, ahol az új divattal hamar megismerkedett, és a várat reneszánsz várkastéllyá építtette.

A várat az 1960-as években vették védelembe, és 1975-ben adták át mint Vármúzeum, azóta látogatható. Azon túl, hogy napi rendszerességgel fogadják a vendégeket, rendezvényeket is tartanak ott. A simontornyai várat évente mintegy húszezer látogató keresi fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×