eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Meghökkentő szám érkezett a magyarországi napelemekről

A lehető legtöbbet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz, a kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések uniós támogatásait - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádióban.

Steiner Attila szerint Magyarország energiabiztonsága érdekében kell az energetikai rendszert fejleszteni. Az ukrajnai háború hatásai miatt egyre fontosabb a helyben megtermelt energia, a napelemek terjedése viszont olyan ütemű volt az elmúlt években, hogy túlterhelhetik az országos hálózatot.

Összteljesítményük elérte a 4 ezer megawattot, ami kétszeresen haladja meg a paksi atomerőműét.

Az államtitkár úgy véli, hogy a fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium, de addig meg kell vizsgálni, hol indokolt a fejlesztés.

Azok kapcsolhatják a naperőműveiket a korábbi szabályok szerint az országos hálózathoz, akik október 31-ig bejelentették a csatlakozási igényüket. Az E.On beruházási csomagja például csaknem 800 megawatt napelemes kapacitás csatlakoztatását teszi majd lehetővé.

Steiner Attila közölte, hogy a kormány akkumulátortámogatási programmal is segíti a megújuló energiák befogadását.

Toldi Ottó, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője is nyilatkozott a megújuló energiákról az InfoRádió Aréna című műsorban. Kifejtette, időjárásfüggő a megújuló energia és időjárásfüggő az ellátásbiztonság is. Úgy vélte, pár új gáztüzelésű erőművet is építeni kell a megújulók hullámzó energiatermelésének kiegyensúlyozására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×