eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy tyúk a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak. Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását november 15-én. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Madárinfluenza Budapesten – megszólalt a főállatorvos

Békés vármegyében és Budapesten is megjelent a madárinfluenza, a fővárosban egy állatotthonban kell a vírus miatt elaltatni a szárnyasokat – erősítette meg az országos főállatorvos.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Békés vármegyében és Budapesten is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, amit Pásztor Szabolcs országos főállatorvos is megerősített érdeklődésünkre.

A madárinfluenza vírusa Békés vármegye járványtól idáig mentes területén, a román határhoz közeli Battonyán, egy kétezer mulard kacsát tartó gazdaságban jelent meg. A Nébih vágóhídra szállítás előtt levett mintákból mutatta ki H5N1 altípus jelenlétét.

A budapesti eset vonatkozásában pedig egy állatmenhelyen azonosították a betegséget. Pásztor Szabolcs szerint az utóbbi eset sem mondható kifejezetten meglepőnek, amennyiben az állatmenhelyen található állatok valamilyen formában érintkezhettek fertőzött vadmadarakkal, amik a H5N1-t terjesztik.

A madárinfluenzában érintett vármegyék jelenleg Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar.

Ezek közül – a korábbi évekhez hasonlóan – a kunsági és csongrádi járványgócok a legkiterjedtebbek, ahol a hazai víziszárnyas-termelés túlnyomó része zajlik – tette hozzá a főállatorvos, hozzátéve: hogy az idei járvány nem nagyobb, mint a korábbi esztendőké.

A járvány miatt az úgynevezett kereskedelmi célú állományokat múlt év novembere óta zártan kell tartani – kötelező érvénnyel. Vagyis azok a baromfitartók, akik csak maguk és családjuk számára tartják a szárnyasokat, nem pedig eladásra (ide értve a tojást is), azok nem érintetek. Az országos főállatorvos szerint azonban neki is ajánlott a zártan tartás, valamint a fedett etetés, itatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×