eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Drasztikusan csökkent a lakossági energiafogyasztás – itt a kormány magyarázata

Steiner Attila államtitkár szerint sokan a villamos energiába menekültek a gáz elől, ezért is csökkent a fogyasztás 2022-ben, amit a kormány üdvözöl, noha ellátási baj úgysem lenne, magas a gáztárolók töltöttségi szintje.

A háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig közel 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat 2022 utolsó hónapjában 2021 azonos időszakához képest. Éves szinten is kevesebb földgázt és villamos energiát használtunk, a lakossági fogyasztók és a gazdasági szereplők is takarékoskodtak – mondta az InfoRádióban a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

"Elég jelentősen csökkent az energiafelhasználás az elmúlt időszakban, 17 százalékos földgázfogyasztás-csökkenésnek lehettünk tanúi. Ha csak a decemberi hónapot nézzük, akkor 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon. A mostani, elég nehéz energetikai szituációban ez abszolút jó hír" – fogalmazott Steiner Attila.

Fontosnak nevezte emellett, hogy "a rezsicsökkentés vívmányait is sikerült megőrizni", a 2023-as költségvetés módosítása is éppen erre irányult. Jelezte, a kormány mérlegeli az ellátásbiztonság szempontját is.

"A csökkenő fogyasztás könnyít a helyzeten, illetve a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minél magasabb szintre feltöltsük a gáztárolókat, jelenleg is magasnak mondhatók a töltöttségi szintek, nem sokkal vagyunk 70 százalék alatt. Ebben a fűtési szezonban, mi úgy látjuk, ellátásbiztonsági problémákra nem kell számítani" – nyomatékosította Steiner Attila.

Megerősítette,

az átlag alatti fogyasztás rezsicsökkentett ára fennmarad, és nem változnak a sávhatár feletti díjtételek sem.

Steiner Attila kitért még a villamos energia felhasználására is.

"A fogyasztás éves szinten 3 százalékkal csökkent. Ha csak a decemberi adatot nézzük, ott 2021-hez képest közel 7 százalékos csökkenésnek lehetünk tanúi."

Ez szerinte azért érdekes, mert sokan ebbe "menekültek" a gázfogyasztás elől például a fűtés terén, Steiner Attila ezzel magyarázza, hogy a villamos energia fogyasztása nem csökkent olyan mértékben, mint a gázé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×