eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: csalad.hu

Erdei Sándor: több az örökbefogadó szülő, mint az olyan gyermek, akit keresnek

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője az InfoRádióban az örökbefogadás világnapja kapcsán elmondta, valóban egyre hatékonyabb az örökbefogadási eljárás, de van pár tényező, ami miatt még mindig nem rövid a várakozási idő.

Csaknem 60-nal emelkedett tavaly az örökbefogadást koordináló Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat dolgozói létszáma, és komoly digitális fejlesztések is megvalósultak. Az örökbefogadás világnapja alkalmából rendezett konferencián bemutatták Az örökbefogadás módszertana kiadványt is, amely a legkorszerűbb módon írja le a gyerekek sorsrendezési folyamatát.

Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója az InfoRádiónak elmondta, 2010-ben még csak 4-500 volt az örökbeadott gyermekek száma, 2019-ben 900-1000 közé emelkedett, és bár a pandémia kicsit megakasztotta a folyamatokat, azóta újból növekszik a megvalósult, sikeres örökbefogadások száma, és már 1000 fölött jár.

Arról, hogy szakmai vélemények szerint a 3 éven felüli, a tartósan beteg és a roma származású gyerekek sorsa nehezebben rendeződik örökbefogadással, azt mondta, minél kisebb egy gyermek, annál könnyebb családba illeszteni, mivel a szocializáció egy legalább óvodás korú gyermeknél már elkezdődött, más "szakmai feladattal" kell tehát megbirkózni egy nagyobb gyerek esetében; a tartósan beteg gyermek pedig "plusz erőforrást igényel a nevelő közegtől".

"Amit viszont a roma gyerekek kapcsán tudni, érzékelni kell, hogy ilyen jellegű statisztikát, adatgyűjtést nem tesz lehetővé a magyar jogrendszer, ez nagyon helyesen is van így"

– világított rá.

Arról is elmondta a véleményét, hogy egy új jogszabály alapján már nem kötelező a készülő pároknak részt venni az örökbefogadásra felkészítő tanfolyamon: "Aki vállalkozik egy ilyen nagy feladatra, hogy gyermeket fogad be a családjába, az vállalja a tanfolyamot is. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az örökbefogadó szülőknek közel 100 százaléka igényli a tanfolyami részvételt."

A gyermekvédelem által szervezett tanfolyamon ráadásul továbbra is ingyenes volt a részvétel.

Összefoglalóan úgy látja, hatékonyabb lett az örökbefogadási eljárás.

"Eddig alapvetően megyei, területi illetékességi rendszerben gondolkodtak az örökbefogadói teamek, és ha az adott megyében nem találtak megfelelő örökbefogadó szülőt, akkor egyfajta várakozás vette kezdetét. Most már erősebb lett például az, hogy az országos listára kerülnek fel a gyermekek, könnyebben találunk megfelelő örökbefogadó szülőket nekik.

Egy olyan örökbefogadás, ahol minden adott, hetek alatt lezajlik,

inkább az a nehézség, hogy a szülők várakozási idejét nagyban megszabja, hogy hányan várakoznak, milyen életkorúra, milyen neműre; az az igazság, hogy több az örökbefogadó szülő, mint az olyan örökbefogadható gyermek, akit megjelölnek."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×