eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Víz, amit akartunk elnevezésű ünnepségen a győri Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban 2022. július 2-án. Hosszútávú megállapodást kötött a Technológiai és Ipari Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem és a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Bejárta a sajtót Palkovics László távozásának híre - reagált a Miniszterelnökség

Saját információira hivatkozva számos hírportál megírta: benyújtotta lemondását Orbán Viktornak Palkovics László technológiai és innovációs miniszter, a kormányfő pedig elfogadta azt, egyesek már utódjának kilétét is tudni vélték, mire reagált a Miniszterelnökség.

Elsőként a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) Facebook-oldalán jelent meg egy rövid szöveg arról, hogy információik szerint távozik tárcája éléről Palkovics László technológiai és ipari miniszter, miután benyújtotta lemondását, azt pedig a kormányfő november 13-ai hatállyal el is fogadta. Ezt követően a Telexen is megjelent ugyanez, "több, egymástól független forrásra" hivatkozva. A portál elérte az ügyben Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki Gulyás Gergelyhez irányította a kérdezőt, mivel Orbán Viktor "úton van Üzbegisztánba". Az Index is saját információira hivatkozva írta meg a távozást.

Az ügyben szerda délután egymondatos közleményt adott ki Gulyás tárcája, a Miniszterelnökség: "A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk."

A híresztelés előzményei

Palkovics László az elmúlt hónapokban több "forró" területért is felelt Orbán Viktor ötödik kormányában - 2014-től volt vezető tisztségben a kormányfő mellett, felsőoktatási államtitkárként -, ezek közül egyik volt a VEKE szakterülete, a közlekedés.

A TIM vezetője felelt többek között

  • a Paksi Atomerőmű közeljövőben lejáró blokkjai üzemidejének meghosszabbításáért (a határozattervezet előadójaként)
  • a földgázarány csökkentéséért az energiamixben, így a napelemek ügyéért és a szélerőművek engedélyezése körül kialakult helyzetért, valamint alternatív energiaforrások ügyéért (pl. makói földgázprojekt)
  • a közintézmények gázfűtését kiváltó konténerkazánok programjáért
  • egy agrárinnovációs feladatokért, köztük adatokkal kapcsolatos ügyekben kapott munkát
  • a Budapest-Belgrád vasúttal összefüggő feladatokért
  • a KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) rendszerért, amelyet a közelmúltban támadtak meg hackerek, és tengernyi személyes adat juthatott illetéktelenek kezébe. Ennek az ügyét szintén a Telex tárta fel, és a szerdai Kormányinfón is kérdezték róla Gulyás Gergelyt, aki azt mondta, néhány nappal a támadás után értesültek a hackertámadásról, és vizsgálat indult az ügyben.

Palkovics László volt az a kormánytag is, aki a tűzijáték kormányzati lemondása után menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetését, de a kormányzati állásfoglalás szerint a két ügynek nem volt köze egymáshoz, mindössze egy klímaügyi-tudományos profillal akarta a kabinet felruházni az OMSZ-t.

Nevéhez kötődik az egyetemi modellváltás is, illetve a kínai Fudan Egyetem projektje.

2021-ben - tehát az előző kormányzati ciklusban - egyszer már távozni akart az innovációs tárca éléről, de távozását akkor Orbán Viktor nem fogadta el.

Utódlásáról az Index írt, a portál szerint egy karcsúsított tárcát vett volna át Palkovics Lászlótól Lantos Csaba közgazdász, a közlekedési területet viszont például Lázár János vette volna át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×