eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Diákok a középszintű német írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2022. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi, több lehet a diplomás

A felvételi eljárásban a minimumponthatárt is eltörlik 2023-tól. A felsőoktatásban való továbbtanulás ezáltal még többek számára válik elérhetővé.

A pontszámítás nagyjából egészében marad az eddigi eljárásrend szerint. A jelentkezők 200 pontot szerezhetnek tanulmányi pontként a középiskolai eredményből és az érettségi bizonyítványuk átlagából. Ugyanúgy 200 pontot szerezhetnek az érettségi pontok szerint – nyilatkozta Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese.

Minden szakhoz legalább két olyan tantárgyat számolnak be érettségi pontként, amely az adott szakhoz számít. Könnyítésként 2023-tól nem feltétlenül határozza meg az adott felsőoktatási intézmény az adott szakra, hogy emelt szinten vár el bizonyos érettségi tárgyat. A 100 többletpont az eddigieknek megfelelően ugyanúgy megmarad.

Az enyhítés hatására felmerül a kétely a felsőoktatás hígulásával kapcsolatban. "Ha a bemeneti feltételek bizonyos szakoknál picit enyhébbek –, és ezáltal adott esetben szélesebb populáció jut be az egyetemre –, az intézménynek továbbra is ott van a felelőssége és a lehetősége, hogy a hallgatóit támogassa, mentorálja, felzárkóztassa" – fejtette ki Vanó Renáta.

Az új eljárással az elnökhelyettes szerint inkább lehetőséget kap a jelentkező az egyetemre való bejutásra. Az intézmény tudja támogatni a diákot, és "ha a hallgató is akarja és tesz érte, akkor teljesítheti a követelményeket". Az OECD adatai szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb a diplomások aránya. A bemeneti követelmények enyhítésével viszont ez most nagyban változhat. A mostani változással tehát másodlagos, stratégiai célja is van az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak:

minél több diplomával rendelkező végzett legyen a magyar munkaerőpiacon.

"A felsőoktatási intézmények, egyetemek, főiskolák, a tárca közös célja és felelősségvállalása jelenik meg ezen törekvésekben" – mondta a hivatal felsőoktatási elnökhelyettese.

Jövő évtől a minimumponthatár is megszűnik. Eddig az alapképzésre és az osztatlan képzésre legalább 280 pontot kellett a összegyűjteni a jelentkezőknek, a felsőoktatási szakképzésre pedig 240 pontot. Itt is előtérbe kerül a felsőoktatási intézmények felé az a lehetőség, hogy bizonyos szakokon alacsonyabb pontszámmal is beengedjenek jelentkezőket. Mentorálással, bizonyos kompetenciák erőteljesebb fejlesztésével az alacsonyabb pontszámmal bejövő hallgatókat is ösztönözhetik, akik ezáltal sikeresen szerezhetnek diplomát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×