INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

fűtés

erdőgazdálkodás

pilisi parkerdő

tűzifa

mészáros péter

Two people out for a walk through an Ohio woods in the fall.

Fűtés: van egy pénztárcakímélő lehetőség, de ma nem divat

Infostart / InfoRádió - Imre Júlia

A klasszikus rőzsegyűjtés napjainkban már nem jellemző, mert a kis ágak alkalmatlanok fűtésre. Ugyanakkor az erdőgazdaságoknál most is lehetőség van az öt centiméternél vastagabb faágak összegyűjtésére és kedvezményes megvásárlására – mondta az InfoRádiónak a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Rőzséről akkor beszélünk, ha az ág vastagsága nem haladja meg az 5 centimétert. Az ennél vastagabb faanyag gyűjtése kizárólag lakossági tűzifagyűjtés keretében valósulhat meg, jellemzően vágásterületeken. Ennek menete, hogy ellátogatunk az illetékes erdészethez és gyűjtési engedélyt kérvényezünk. Ezt követően egy erdész fogja a helyszínen ismertetni, hol lehetséges az ágtömeg gyűjtése. Ha megvagyunk, az erdész számba veszi a mennyiséget, ami aztán kedvezményes áron elszállítható – ismertette a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

A tűzifagyűjtés korábban sokkal nagyobb mértékű volt, de aki önmaga szeretné összegyűjteni a téli tüzelőjét, és természetesen ő maga el is tudja szállítani, ez előtt nyitva áll a lehetőség – fogalmazott Mészáros Péter.

A parkerdő munkatársa arra is kitért, hogy az erődgazdálkodónak, de főként az erdőnek érdeke az, hogy megfelelő mennyiségű holt faanyag maradjon vissza, hiszen az elengedhetetlen az egészséges erdei ökoszisztémához. A lakossági tűzifagyűjtés esetében viszont nem kell rossztól tartani, hiszen szakember felügyeli.

Ami a rőzsegyűjtést illeti, manapság már egyáltalán nem jellemző, hiszen az öt centiméternél vékonyabb ágacskákkal nem igazán érdemes tüzelni. A rőzsekötegek a klasszikus nyitott tűzhellyel rendelkező füstös konyhákban voltak használatosak, a mai modern tüzelőberendezésekben viszont nagyon gyorsan elillannának és nem adnának megfelelő fűtőértéket.

Nyitókép: Scott Anderson / getty

Kapcsolódó hang

Rőzsegyűjtés - Pilisi Parkerdő
 
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018