eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szürke darvak (Grus grus) szállnak naplementekor éjszakázó helyükre a Hortobágyon, az Elepi tóegység közelében 2022. október 17-én. Európa egyik legnagyobb darugyülekező helye a Hortobágyi Nemzeti Park területe, ahova Észak-Európából szeptember második felétől kezdve folyamatosan érkeznek, és a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak is a pusztán.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Ritkán látott madarak bukkantak fel Budapest belvárosában

Az elmúlt évtizedekben Magyarország vált a darvak legnagyobb vonulási útvonalává. A madarakat akár Budapest közepén is megfigyelhetjük, a nagy alföldi tavak mellett pedig november közepéig akár naponta kétszer is közeli szemtanúi lehetünk itt tartózkodásuknak.

A darumadár a múlt század második felében visszahúzódott az északi költőterületekre. A talajon fészkel, elsősorban nedves réteken, mocsarakban – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az állomány elkezdett erősödni, és napjainkra a természetvédelmi területek kiterjedtsége miatt a madár több helyen talált fészkelőhelyet. Több mint száz év után 2015-ben Magyarországon is költött, amúgy a faj az észak-afrikai tunéziai mocsarakban telel. A vonuló állomány a múlt század második felében alig-alig érintette Magyarországot: az 1980-as évekig a hazánkban átvonuló daru csúcs alig érte el a tízezer példányt. A fészkelőállomány megerősödése és a magyarországi természetvédelmi munka miatt ma már

a Magyarországon átvonuló darvak száma a 160 ezret is meghaladja.

Az egyesület szóvivője szerint a madarak az egész országban vonulnak, két hete Budapest belvárosában is feltűnt 70 madár, nem is túl magasan. "Nagyon feltűnő, krúgató hangjuk" már messziről hallható. A madarak fő útvonala a Tiszántúl és a Duna-Tisza köze. Ebben az időszakban az állomány nagy része Hortobágyon található.

Novemberben ezek a madarak Dél-Magyarországra húzódnak, a kardoskúti tóra és a szegedi Fehér- tóra. A madarak november második felében szokták elhagyni Magyarországot, de a melegedő klíma egyik hatásaként akár tízezres nagyságrendben áttelelhetnek a hó- és fagymentes teleken ezeken a területeken. Orbán Zoltán megjegyezte: ez persze attól is függ, hogy van-e víz.

A madarak az éjszakát lábközépig érő nyílt vízen szokták tölteni – itt ugyanis védve vannak a szárazföldi ragadozóktól. Este a gyepekről, a szántókról, ahol táplálkoznak, behúznak a vizekre, és reggel napfelkeltekor a biztonságos, tavi éjszakázó helyekről húznak ki akár a gyepre, több tíz kilométer távolságra.

Az egyesület szóvivője szerint néhány évvel ezelőtt a november utolsó szombatján megrendezett Tatai Vadlúd Sokadalmon volt húsz példány, de ezek a madarak inkább a nagy kiterjedésű tavakat kedvelik, ahol a tavak körzetében óriási területen gyepek és szántók találhatók.

Különösen kedvelik a Hortobágyi-halastó hatalmas vízrendszerét, illetve a Fehér-tavi területeket.

A tatai Öreg-tó vadlibái azért már megszokták az emberi jelenlétet, de ott is nagyon szigorú intézkedéseket kell hozni. Az ilyen madarak számára ugyanis a hatalmas egyedszámú csoportok jelentik a biztonságot. "Ezért is van szükségük nagy kiterjedésű szigetekre, ahol akár ötven-hatvanezer madár is elfér egy-egy felületen" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×