eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Mikre nem képes az állatvilág! Gyönyörű látvány és új rekord a Hortobágyon – videó

Az eurázsiai daru számára a Hortobágy a legjelentősebb vonulóhely az egész világon. Ma már 60-szor annyi madár tartózkodik vagy éjszakázik itt, mint három évtizeddel ezelőtt.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának Természetvédelmi Őrszolgálata mintegy harminc éve figyeli és egyben számolja is az őszi vonulási időszakban a darvakat a Hortobágyon. A Hortobágyi Nemzeti Park területén az őszi vonulás során kiterjedt, nyugalmat biztosító, sekély vizű éjszakázóhelyek láncolatával találkoznak az itt tartózkodó madarak, míg a védett területen kívül rengeteg helyen találnak kukoricatarlókat is – írja cikkében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint közölték, míg az 1980-as évek végén még csak alig háromezer volt az ősszel itt lévő darvak száma, múlt héten csütörtökön már rekordszámú madarat, összesen 182 780 észlelt példányt számoltak össze a szakemberek. Ezzel a számmal pedig új rekord született:

soha nem tartózkodott még egyszerre ennyi daru a Hortobágyon.

A darvak számára a Hortobágy az egyik legjelentősebb vonulóhely az egész világon. És hogy mi okozta ezt a hatalmas változást a vonulásukban az elmúlt három évtizedben? Európai léptékben a legjelentősebb tényező, hogy a faj európai költőállománya továbbra is erőteljes növekedést mutat, a darvak nagy sikerrel hódítják vissza a korábbi elterjedési területeiknek költésre alkalmas élőhelyeit a kontinensen.

Idén az északabbi területekről a vonulási beáramlásokat beindító fronthatások után viszonylag kedvező, hosszan tartó és nyugodt időjárási viszonyok uralkodtak, az éjszakázásra alkalmas, sekély vizes helyszínek száma és állapota is igencsak optimális volt, továbbá az őszi időszakban a faj számára legkönnyebben hozzáférhető táplálékforrást jelentő kukorica szempontjából is kedvező évet tapasztalhattunk – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

A Kondás-tó az egyik legkedveltebb éjszakázó helye a szürke darvaknak. A legutóbbi mérések szerint 54 ezer madár járt csak ezen a területen. Nem túlzás a kijelentés, hogy a világ egyik legnépesebb daru gyülekezőhelye található az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Parkban. A darvak látványos vonulását még néhány hétig bárki megtekintheti a helyszínen, ahol a napokban Nagy István agrárminiszter is járt.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×