eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szavazó az időközi önkormányzati választáson a Nógrád megyei Vizsláson, a közösségi házban kialakított szavazókörben 2020. szeptember 13-án. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeztek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Nagy téttel bíró időközi választás jön az I. kerületben

Szűk baloldali többséggel irányítja a budai kerületet V. Naszályi Márta, de fordulhat a kocka, ha a Vérmező környékiek ezúttal a fideszes jelöltre voksolnak.

Szeptember 11-én időközi önkormányzati képviselő-választásra kerül sor Budapest I. kerületében a Vérmező és a Vár közötti kerületrészen.

A tét nagy, ugyanis egyetlen fős többsége van a baloldali ellenzéknek a kerületben, a polgármestert is az ellenzéki összefogás jelöltje adta Váradiné Naszályi Márta személyében 2019-ben.

Az önkormányzati képviselői helyet az a Gelencsér Ferenc nyerte 2019-ben, aki 2022 tavaszán az országgyűlési választás eredményeképp parlamenti képviselő is lett listáról – majd a Momentum elnöke is –, helyére választanak most az I. kerületiek új önkormányzati képviselőt.

A választás annál is izgalmasabbnak ígérkezik, mivel 2019-ben a fideszes és a baloldali ellenzéki jelölt között 47:53 volt a szavazatarány, így tehát ha jól kampányolnak a kormányerők helyben, Korsós Borbála ellenzéki jelölttel szemben Fazekas Csilla (Fidesz) nyerhet, és többségbe kerül a jobboldal a kerületben, visszaállítva a 2019 előtti "korszakos" viszonyokat – a rendszerváltozás óta a jobboldal regnált a városrészben.

Jobbik, Momentum - A mérleg nyelve?

A jobboldal-baloldal felosztás azért is indokolt ez esetben, mert bár 2019-ben "kényelmes többség" (a polgármesteri szavazattal együtt 9:5) alakult ki V. Naszályi Márta polgármester mellett a testületben, de az összefogásba küldött jobbikos képviselők ma már fontos kérdésekben szavaznak a Fidesz-KDNP-vel együtt, és a Magyar Nemzet értesülései szerint csak egy, a Momentummal kötött különmegállapodás tartja a baloldalon a Momentumot is.

Ennek lényege, hogy a Momentum alpolgármesteri széket kapott a kerületben – épp Gelencsér Ferenc volt titkárnőjéé, Korsós Borbáláé ez –, cserébe a Momentum támogatta, hogy a kerület saját pénzével segítse a Margit körúti Átrium színház "társadalmi érzékenyítő előadásait", ezt eredetileg a Momentum sem akarta, a helyi szakbizottságban nem támogatta, így kisebbségben volt a baloldali vélemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×