eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.
Nyitókép: Cseke Csilla

Karikó Katalin elárulta az mRNS-vakcinája újabb erősségét

A világhírű magyar biokémikus már beadatta magának a negyedik koronavírus elleni oltást. Az mRNS vakcina mögötti technológia egyik kifejlesztője az InfoRádiónak azt mondta: az emlékeztető oltásokkal egyre többféle ellenanyagot termel a szervezet, így az új variánsokkal szemben is ellenállóbb lesz.

„Elfejetettem az üveggömbömet elhozni, hogy belenézzek, hogy mi lesz… nem tudjuk” – ezt mondta az InfoRádiónak Karikó Katalin a koronavírus-járvány alakulásáról. Bár a WHO szerint újabb komoly hullám várható Európában a nyáron, az mRNS alapú vakcina technológiájának egyik kifejlesztője nem akart jóslásokba bocsátkozni.

A már világhírű biokémikus azért érkezett Budapestre, mert díszdoktorává avatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem, majd részt vett a tiszteletére rendezett tudományos szimpóziumon, ezután válaszolt az újságírók kérdéseire.

Karikó Katalin az InfoRádió érdeklődésére elmondta, az amerikai gyógyszerészeti hatóság arra kérte cégét, tehát a Pfizer-BionTechet, hogy fejlesszen ki egy újabb, emlékeztető oltásként is használható vakcinát az omikron most terjedő két alvariánsára. Jelenleg ugyanis erre senki nem készült föl, vagyis mind ők, mind a Moderna az eredeti omikron variánsra fejlesztett.

Ugyanakkor hozzátette: bármilyen variánsról is van szó, a kutatások szerint kevésbé súlyos lefolyású a betegség annál, akit beoltottak. Az mRNS emlékeztető oltásokkal pedig egyre többféle ellenanyagot termel a szervezet, és nem egyfajta ellenanyag lesz domináns. Mint magyarázta, például akik kétszer voltak oltva, azoknak a véréből vett anyag még nem tudta neutralizálni az omikront, de azoké, akik háromszor, már igen. Ráadásul

az mRNS-vakcinák különlegessége, hogy nemcsak az ellenanyagszintet, hanem a „repertoárt” is növelik,

magyarán minél több ilyen oltás kap valaki, annál többféle ellenanyag lesz a szervezetében.

A kutató a negyedik oltás hatékonyságával kapcsolatban azt mondta, hogy még nincsenek rá adatok, de ő nem várt vele, és a napokban beadatta.

Karikó Katalin beszélt az mRNS-vakcina további felhasználási lehetőségeiről is. Azt mondta, hogy az influenza-, a HIV-, az Epstein–Barr- és RSV vírussal, emellett baktériumokkal, a TBC-vel, a genitális herpesszel, a maláriával kapcsolatban is vannak kutatások. De cége az övsömör elleni olcsó vakcina kifejlesztésén is dolgozik. Emellett foglalkoznak az mRNS rák elleni felhasználásával is.

A kutató emlékeztetett arra is, hogy csaknem 40 évbe telt, mire kifejlesztette az mRNS-vakcina technológiáját. Míg korábban úgy mutatták be: „Ő Kati, akinek olimpiai bajnok a lány”, mára nagyot fordult vele a világ. Az elmúlt másfél évben 75 díjat vett át, és idén már kétszer körberepülte a Földet. Bár mindig is tisztában volt azzal, hogy fontos, amit csinál, egyáltalán nem vágyott a hírnévre.

„Mégis, minél inkább nem akarom, annál jobban előtérbe kerülök”

– jegyezte meg humorosan.

Karikó Katalin hozzátette: ismertségét a tájékoztatás hasznára akarja fordítani, hogy az emberek jobban megértsék például a koronavírus elleni mRNS vakcinák működést és hasznát, szerinte ugyanis

sokszor a tudatlanság miatt tartanak tőle.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×