eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Unsplash.com

A házi kedvenc önszántából soha nem lenne kint a tűző napon

Árnyékos hely, sok víz és hajnali, késő esti séta – ezt javasolják az állatvédők a kutyatartóknak. A kánikula idején azonban nemcsak az udvaron, hanem a lakásban tartott kisállatokra is fokozottan kell figyelni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra is emlékeztet, hogy az állat megfelelő tartásáért a gazda a felelős, és az állatkínzás elkövetői akár börtönbüntetést is kaphatnak. A szervezet vezetőjével, Seres Zoltánnal beszélgettünk.

Seres Zoltán szerint nagyon fontos, hogy a házi kedvencek önszántukból soha nem lennének kint a tűző napon, ezért mindig biztosítani kell a számukra egy olyan árnyékos, hűvös helyet, ahová bármikor el tudnak húzódni.

A szakember arra is fölhívta a figyelmet, hogy kánikula idején a sétáltatást érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni, esti órákra időzíteni, ugyanis a déli hőségben az aszfalton égési sérüléseket is szenvedhetnek a kutyák. A korlátlan mennyiségű folyadék biztosítása is fontos, hiszen ezáltal tudják a hőháztartásukat szabályozni a házi kedvencek.

Természetesen az állatok folyamatos hűtése is sarkalatos, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt tanácsolja, hogy

egy-két óránként slagozzuk fel a helyüket az udvaron, illetve nyugodtan „löttyintsük meg” egy pohár vízzel a házi kedvencet.

Nem árt észben tartani, jegyezte meg a szakember, hogy minél nagyobb, minél sötétebb szőrű egy jószág, annál könnyebben felhevül a tűző napon, ami akár végzetes is lehet a számára, ha nem tud árnyékba húzódni.

Seres Zoltán a lakásban tárolt állatokkal kapcsolatban kiemelte: egy-egy szoba a nyári melegben 30-35 fokra is könnyen felmelegedhet, a nem megfelelően besötétített, ablak közeli részeken pedig még ennél is jóval melegebb lehet, vagyis egy közvetlen napfénynek kitett terráriumban az apróbb gerincesek rövid időn belül hőgutát kaphatnak,

akár egy órán belül elpusztulhatnak.

Miután a házi kedvencek – és persze a gazdasági haszonállatok – az önálló életre képtelenek, a tartásukért minden esetben az ember a felelős – hangsúlyozta az egyesület vezetője, hozzátéve: ha azt látjuk, hogy egy állat szenved, esetleg hőtorlódást, napszúrást kapott, próbáljuk meg lehetőség szerint mihamarabb lehűteni, illetve segítséget kérni egy állatorvostól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×