eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor: a legkisebb vállalkozások is bekerülnek a rezsicsökkentés alá

Terjedelmes interjút adott a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. Megérti a külföldi rendszámos tankolással kapcsolatos brüsszeli érvelést, de azt kéri, ne az "egy méret mindenkire jó" logikáját kövesse az EU.

Öt hét után újra hosszabb interjút adott péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak. A TELJES BESZÉLGETÉST ITT MEGHALLGATHATJA.

A kormányfő először is a költségvetés elkészítésének bonyolult feladatáról beszélt.

"Tartottunk egy 3 napos kormányülést Sopronbánfalván, ahol arról beszéltünk, hogy a nehézségek elhúzódnak, és a 2023-as év is nehéz lesz. Ennek az a háborúnak az egyik legfontosabb következménye, hogy nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következmények alól. Az egyik ilyen az infláció, ez egy háborús infláció. Egyrészt a háború ténye hajtja fel a háborút, másrészt a nyugati szankciós politika. A második meglátásunk az volt, hogy egy háborús gazdasági válságot kell kezelni a költségvetésnek; ezért hoztunk létre két védelmi alapot, a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot" - fejtegette a kormányfő.

Ígért egy rendeletet is, amely a rezsicsökkentés részletszabályait is tartalmazza,

a legkisebb vállalkozások is bekerülnek így a rezsicsökkentés alá.

Ez a kör mint egy 100 ezer kisvállalkozást érint a miniszterelnök szakértőinek számításai szerint.

Emlékeztetett, volt már ilyen, de amikor jobban ment a gazdaságnak, kivezették a vállalkozási rezsicsökkentést.

Az árstopok szerinte 5-6 százalékot fékeznek az infláción, amit "csak Magyarországon megfékezni nem lehet".

"A háborús infláció letörésének legegyszerűbb módja a béke" - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a háborús inflációval "magát is" tönkreteszi Európa. "Másként kell gondolkodnunk az egész konfliktusról,

a békét kell finanszíroznunk, nem a háborút"

- mondta.

Soros Györgyöt "háborús uszítónak nevezte".

A külföldi rendszámos tankolással kapcsolatos brüsszeli kritikákra is reagált: "van logika" abban szerinte, amit az EU mond, de "most háború van", Magyarország közelebb van a háború helyszínéhez, ezért más az "inflációs térkép".

"Ilyenkor az általános szabályoktól is szabad, sőt kötelező is eltérni"

- érvelt Orbán Viktor.

A kormány tehát azt kéri, hogy Brüsszel ne az "egy méret mindenkire jó" logikáját kövesse, lehessen különbséget tenni a rendszámok között.

Úgy látja, Magyarország "keményen állta a sarat", sikerült meggyőzni a miniszterelnök kollégákat arról, hogy a csövön érkező olajra nem lehet most embargót kivetni, közben tárgyalni kell arról, hogy mivel lehet kiváltani az orosz olajat, "nem lesz kevés idő, és nagyon sok pénzbe fog kerülni" - részletezte.

Rámutatott, "friss felhatalmazása" van a választások után, de figyeli a baloldal javaslatait, de megítélése szerint "most is támadják az intézkedéseket".

Az ellenzéknek "a kellő tisztelet mellett" is azt üzeni:

  • ez nem az ő évadjuk
  • friss a kormány felhatalmazása
  • és kétharmados, ezért
  • ilyenkor a kormány is szélesebb jogköröket gyakorolhat.

Oroszgáz-ügyben Magyarország Németország oldalán áll, hisz Németország sem akar embargót. Orbán Viktor azonban egy másik érvelésbe kezd majd ígérete szerint: az embargó nem csak kárt okoz, de őrültség is, bízik benne, hogy a végén a józan ész győz.

Ukrajna szerinte hősiesen harcol, "joguk van hozzá", de a magyarok kérdése az, hogy a háborút finanszírozzák-e vagy a békét, a fegyverszünetet és a tárgyalásokat.

"Remélem, hogy nem leszek egyedül, hanem lesznek még ketten-hárman, és végül ez a hang kerekedik felül" - összegzett.

Érvek az extraprofitadó mellett

Ezt követően az extraprofitadóról beszélt, amelyet a Bankszövetség nem támogat, és már vannak is vállalatok, amelyek áthárítják.

"Tiltakoznak ellene, mert tudják, hogy nem lehet áthárítani. De mi nem egy mulya kormány vagyunk. Ezt a profitot a szél fújta be az ablakon az érintett vállalatoknál. 2010-ben is ki kellett vetni válságkezelési adókat, most is ez van, kell ahhoz, hogy egy-két év alatt rendbe hozzuk a gazdaságot. Meg fogják látni, hogy a magyar gazdaság szerkezetileg megújulva jöni ki a válságból, és lesz majd lehetőség" - ecsetelte Orbán Viktor.

Végül arról beszélt, hogy mi lesz a június végén véget érő árstopintézkedésekkel.

"Én szeretném meghosszabbítani, de

itt még konzultációkra lesz szükség" - mondta, hozzátéve, "minden a háborún múlik. Ha béke van, gyorsabban tudjuk kivezetni ezeket az intézkedéseket", ezzel üzent a Mol elnök-vezérigazgatójának, aki a Mandinernek adott interjújában azt közölte, júliustól fokozatosan ki kellene vezetni az üzemanyagárstopot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×