INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

tranzakciós illeték

bank

lakosság

extraprofitadó

paper money in jeans pocket,forints cash closeup.

Egy bank máris áthárítja ügyfeleire a tranzakciós illetéket

Infostart

Az emelést teljes mértékben kifizettetik velük.

Áthárítja az ügyfelekre a nagyobb tranzakciós illetéket a K&H Bank. Ezt az azenpenzem.hu vette észre a bank friss hirdetményében. Az rtl.hu rá is kérdezett erre a pénzintézetnél. A válaszban foglaltak szerint átterhelik az ügyfelekre a magasabb tranzakciós illetéket, az általános szerződési feltételekben szereplő felhatalmazás alapján. A riportban elhangzott, várhatóan a többi bank is hasonlóan fog eljárni.

Bankonként és számlacsomagonként eltérő, hogy eddig melyik bank és miként fizettette meg ügyfeleivel ezt a terhet.

A tranzakciós illeték felső összeghatárát a háború és az emelkedő élelmiszer- és gabonaárak miatt kivetett extraprofitadós intézkedéscsomagban emelte meg a kormány. Július 1-jétől a jelenlegi 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik a felső határt mind az átutalások, mind az értékpapír-tranzakciók esetében. Az összeget a bankoknak kell bevallaniuk és befizetniük az államnak.

Más területen is lehet hasonlóra számítani: a riportban elhangzott, a lízingcégek eddig is az ügyfeleikre terhelték a cégautóadót,

az emelést is – a legtöbb szerződésben – tovább fogják hárítani

a Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint.

Kormányzati részről korábban többször közölték, hogy fellépnek az adók tömeges és nagy arányú áthárítása esetén, mert nem akarják, hogy azokat a lakosság fizesse meg.

Mint arról az Infostart is beszámolt, érkezett már hír egy új adó áthárításáról: a légitársaságokra kivetett sarcot a Ryanair "passzolta át" az utasoknak. Ebben az ügyben fogyasztóvédelmi vizsgálatot kezdeményezett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A kormányzat részéről az RTL-nek nem mondták el, hogy mennyi cégnél számítanak ilyen áthárításra, csak azt közölték, hogy minden érintettet arra kérnek, hogy tartsa be a szabályokat, illetve hogy azt ellenőrzik, a vállalatok betartják-e a jogszabályi elvárásokat.

Nyitókép: Roman Budnyi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018