eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Door handle
Nyitókép: Photographer, Basak Gurbuz Derma

A magyar külügy berendeli az osztrák nagykövetet

Egy Orbán Viktorral kapcsolatos "durva és mélyen megdöbbentő" közösségimédia-bejegyzés miatt, amit egy köztévés vezető tett közzé.

Az osztrák állami műsorszolgáltató, az ORF egyik vezetője, Karl Pachner szerda este posztolt arról a Facebookon, hogy Orbán Viktor szerinte szívinfarktust is kaphatna, és így lemondhatna, valamint hogy a világ jobb hely lenne nélküle és más államfők, az orosz és török elnök nélkül.

Mint arról az Index beszámolt, a bejegyzést Pachner annak kapcsán tette közzé, hogy a hetekig tartó olajembargós, Magyarországgal is végül kivételt tevő hatodik uniós szankciós csomag ellen vétót jelentett be Orbán Viktor, mert Kirill ortodox pátriárkának a vagyonát is be akarták fagyasztani, ami a magyar kormányzati álláspont szerint elfogadhatatlan. (Ezt végül azóta kivették a szövegből.)

Az osztrák tévés vezető felemlegette, hogy a miniszterelnök testsúlya nem éppen a legideálisabb, és hogy állandóan „izgalmi állapotban” van (vélhetően többek között a Brüsszelben folytatott harcok miatt). Hozzátette továbbá: egész Európa „boldogabb és békésebb” lehetne, és hogy a világ is jobb hely lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül.

Karl Pachner a bejegyzést később eltávolította, és csütörtök délután egy újabb posztban elnézést kérve azt írta: késő este olvasta a hírt a magyar vétóról, és meggondolatlanul fogalmazott az erre reagáló Facebook-posztjában, amiért elnézést kér. "Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből."

Az Index megkereste az ügyben a magyar külgazdasági és külügyminisztériumot, ahol azt a választ kapták, hogy "a durva és mélyen megdöbbentő megnyilvánulás miatt a Külügyminisztérium péntek reggelre berendeli Ausztria budapesti nagykövetét, és magyarázatot kér az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentésére".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×