eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Tízpontos követeléscsomaggal állt elő a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Ezt a kormány megalakulását követően eljuttatja a miniszterelnök mellett minden döntéshozóhoz, valamint a parlamenti pártok vezetőihez - közölte Zlati Róbert elnök.

A csomagban a Magyar Szakszervezeti Szövetség sürgeti az évek óta hiányolt szociális párbeszédet, amelyben hangsúlyt kap - egyebek mellett - a munkahelyi, ágazati szinten megerősített kollektív-szerződési rendszer, továbbá az elmúlt évek alatt "elsorvasztott" szakszervezeti jogok visszaállítása.

A bérrendezés, bérfelzárkóztatás, mint jó ideje rendszeresen, ezúttal is fontos eleme a szakszervezeti követeléscsomagnak. A munka világát és közvetlenül a munkavállalókat is hátrányosan érintő törvényi változtatások is végtelenül aggasztóak, ezek korrekciója sem tűr halasztást – szögezi le közleményében az elnök.

Zlati Róbert a szakszervezet álláspontját kifejtve közölte: elsőként a sztrájkhoz fűződő jogokat csorbította a kormány, főként a köz- és közszolgáltató szférában. Ezt követte a Munka törvénykönyvének újrafogalmazása, majd "a rabszolgatörvényként elhíresült újabb felháborító korrekció". Az elnök szerint az elhibázott szabályozásokat az első intézkedések között kell visszavonni, mint ahogy az Mt.-t is muszáj új alapokra helyezni. Zlati Róbert a több alponttal bővített tízpontos csomag egyik fontos elemének tartja az álláskeresési támogatási idő meghosszabbítását is.

A MASZSZ szerint a társadalombiztosítási alapok feletti kontroll megteremtése is régi, ám annál fontosabb követelés, akárcsak a munka és a szabadidő összehangolása. A szakszervezetek az új kormánytól is elvárják egyebek között a munkahelyi diszkrimináció és zaklatás megszüntetésére alkalmas rendszer kidolgozását éppúgy, mint a nők esélyegyenlőségének megteremtéséhez szükséges szabályozást.

A jelenlegi nyugdíjrendszert elhibázottnak és igazságtalannak tartják, és legalább ennyire fontosként említik az oktatás, a szakképzés megújítását.

Az összeállítás egyik kevésbé ismert, ám a legszegényebbek – 1,5 – 2 millió ember – számára fontos kezdeményezése a szociális üdültetés – fogalmazott a szövetség elnöke.

Zlati Róbert megerősítette: a szövetség érdemi párbeszédet sürget a kormánnyal, s ennek stabilitásához alkotmányos garanciákat kér.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×