eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. A parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a jogszabályt, amely az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremelését tartalmazza. A törvény büntethetővé tette a hálapénzt.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Az Országgyűlés politikai nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai háborúról

Az ellenzék támogatását is élvező dokumentumban a parlament elítéli Ukrajna megtámadását, kinyilvánítja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a konfliktusból, de segítséget nyújt minden menekültnek.

A politikai nyilatkozat elfogadását az Országgyűlés külügyi bizottsága kezdeményezte. A testület fideszes elnöke, Németh Zsolt elmondta: a tízpontos dokumentum (melynek szövege itt olvasható) elítéli Ukrajna megtámadását. Kinyilvánítja, hogy Magyarország nem küld katonákat és fegyvereket a háborús területre, de segítséget nyújt a menekülteknek és támogatja az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a politikai nyilatkozatot.

"Arra is felhívom a figyelmet, hogy az energetikai szektorral kapcsolatos szankciókat nem tudjuk támogatni, hiszen ezzel veszélybe kerülhet hazánk energiabiztonsága."

A KDNP parlamenti frakciójának vezetőjeként Simicskó István jelezte, hogy megszavazzák a nyilatkozatot, miképpen az ellenzék is, bár az MSZP országgyűlési képviselő-csoportjának első embere Tóth Bertalan szégyennek és gyalázatnak nevezte, hogy a Fidesznek két hétig tartott egy ilyen dokumentum megfogalmazása.

"Hiába próbálják meg önök a jó fiút játszani, az elmúlt 12 év geopolitikai mozgásával ezt a háborút Orbán Viktor elősegítette. Most éppen békéről beszélnek, miközben Orbán 12 éve mindenkivel háborúzik, ostorozza az Európai Uniót és a NATO-t, miközben Putyin érdekeit védte."

A DK-s Arató Gergely szerint a kormány a háborút is politikai célokra használja fel.

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy a Fidesz most eljátssza a békeszeretőt, holott 12 éven át kizárólag háborús retorikát használt.

A jobbikos Dudás Róbert azt mondta, hogy a háborús hangulatkeltés ellen is fel kell lépni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×