eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Happy couple spending time together. Attractive pregnant woman with her husband at home holding ultrasound image in hands. Ultrasonography. Last months of pregnancy.
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Új kutatóközpont épül Pécsen a mesterséges megtermékenyítés sikeréért

Csaknem hárommilliárd forintos beruházással Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot hoznak létre a Pécsi Tudományegyetem szülészetén. Az új kutatóközpontnak az a célja, hogy az asszisztált reprodukciós kezelések még nagyobb hatásfokkal működhessenek – mondta Várnagy Ákos, a reprodukciós központ szakmai vezetője.

A Magyarországon működő tizenhárom állami meddőségi klinikának sokan felróják, hogy évek óta változatlan a sikerességi rátájuk. A Pécsi Tudományegyetemen állami támogatásból most megnyíló Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontban erre keresik a megoldást. A kutatóközpont a meglévő reprodukciós központnak, tehát a klinikai rutint ellátó tevékenységnek a kiegészítéseként jött létre – fogalmazott Várnagy Ákos.

A szakmai vezető szerint a terület legnagyobb problémája az, hogy bármennyire fejlett eszközökkel is dolgoznak, hiszen nagyon korszerűek a hormonkészítmények és a műszerek, az utóbbi években, évtizedekben elértek egy olyan képzeletbeli határt a sikeresség tekintetében, amit nem nagyon tudnak túllépni. „Nemcsak mi, hanem más európai, amerikai központok, aminek több oka van” – tette hozzá.

Magyarázata szerint maga a lombikbébi-ellátás nem egy 100 százalékos beavatkozás, az is probléma, hogy 40 év feletti nők fordulnak hozzájuk, hiszen jóval több az olyan jellegű problémája a petesejtjeinek, embrióiknak, amin nem tudnak segíteni, illetve a férfi oldal eredményei is jelentősen romlottak az utóbbi években. Ezért aztán minél hamarabb kellene hozzájuk fordulni – tanácsolta a szakértő.

Arra is kitért, hogy miután Magyarországon a petesejt-adományozás csak nagyon szigorú körülmények között végezhető, jelentős számban mennek ki a házaspárok külföldre, ahol ez könnyebben elérhető; ezen azonban a meddőségi klinikák nem tudnak változtatni. Azon viszont igen, hogy legalább akik hozzájuk fordulnak, azoknak az esélyeit próbálják javítani a jobb embriók kiválasztásával – fogalmazott.

Várnagy Ákos beszélt arról is, hogy vizsgálják az anyai oldalt is, például azt, mikor a legalkalmasabb a méhnyálkahártya az embrió befogadására. Fontos továbbá – folytatta a szakértő –, hogy igyekezzenek olyan embriókat, „létrehozni", akik a lehető legkisebb károsodásnak vannak kitéve, illetve, hogy beültetéskor a várható legéletképesebbeket válasszák ki, ezáltal is növelve a terhesség esélyét. Ha csak egy százalékkal nőne a terhességi ráta, már az is nagy eredmény lenne, de ennél többet vár a szakmai vezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×