eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Panorama of foggy or misty morning over european city Budapest, Hungary. Landscape of big old town with gothic or neo gothic architecture at sunrise or sunset in summer. View from above. No people
Nyitókép: undefined/Getty Images

Nincsenek oda a környezetvédők a kormányhivatal tervéért

Miközben az Európai Unió Bírósága már elmarasztalta Magyarországot amiatt, hogy Budapesten és környékén a légszennyezés rendszeresen túllépi az egészségügyi határértéket, a Levegő Munkacsoport szerint a Fővárosi Kormányhivatal levegőminőségi terve nem hoz gyors megoldást.

„Részben jókívánságok gyűjteménye, részben pedig olyan intézkedéseknek a felsorolása, amikkel nem lehet, legalábbis rövid idő alatt nem lehet csökkenteni a légszennyezést” – így véleményezte a Fővárosi Kormányhivatal programját Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kiemelve: a lakosság egészségének megóvása és a komolyabb bírság elkerülése megköveteli egy hatékony levegőminőségi terv haladéktalan elkészítését és végrehajtását.

Annál is inkább, mert a vonatkozó uniós és hazai jogszabály azt írja elő, hogy ahol meghaladja az egészségügyi határértéket a levegő szennyezettsége, ott a lehető legrövidebb idő alatt csökkenteni kell – tette hozzá.

Bár problémaként szerepelteti, Lukács András meglátása szerint a terv lényegében nem foglalkozik a lakossági hulladékégetéssel, miközben ez az emberek egészségét érintő legsúlyosabb légszennyezés. Intézkedést gyakorlatilag nem javasol, csupán azt említi, hogy az épületeket korszerűsíteni, szigetelni kell, ami viszont egy több évtizedes program – jegyezte meg a szakértő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

az illegális hulladékégetés oka elsősorban nem a szegénység, hanem a rossz szemlélet, illetve a tudatlanság, az ismerethiány.

Lukács András szerint a hatóságok megerősítése elsődleges lenne, de problematikusnak tartja azt is, hogy a kormányhivatal tervezetében száz intézkedés közül mindössze kettő csökkentené időben és érdemben a közlekedés által okozott légszennyezettséget. A Levegő Munkacsoport alacsony kibocsátási övezetek bevezetését javasolja, illetve a parkolási rendszerek átalakítását, a díjak megemelését, amivel szerintük kompenzálni lehetne a lakosságot, és még lenne is társadalmi támogatottsága. Az elnök hozzátette: a teherforgalmat is át lehetne szervezni, továbbá szélesebb körben alkalmazni a környezetkímélő szállítási eszközöket – sorolta korábbi javaslataikat Lukács András.

A Levegő Munkacsoport ugyanis a Budapest Fejlesztési Központ megbízásából már készített egy ilyen anyagot, amelyet a BFK el is fogadott. A szakértők tehát tudják, mit kellene tenni, ennek ellenére a javaslataik szinte teljesen hiányoznak a levegőminőségi tervből – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×